Hlavní obsah

Na jih Gazy vjely podle svědků desítky izraelských tanků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Do jižní části Pásma Gazy na úrovni města Chán Júnis vjely desítky izraelských tanků, vojenských vozidel s vojáky, ale i buldozery, píše agentura AFP s odvoláním na svědky.

Článek

Velitel izraelského obrněného sboru dnes prohlásil, že jeho a další pozemní síly jsou blízko splnění svého válečného úkolu v severní části Pásma Gazy a operují i jinde na tomto palestinském území. „Cíle v severní části byly téměř splněny,“ řekl brigádní generál Hišám Ibráhím izraelskému armádnímu rozhlasu. „Začínáme rozšiřovat pozemní manévry do dalších částí pásma s jediným cílem: svrhnout teroristickou skupinu Hamás,“ dodal.

Devětapadesátiletý Amín abú Hula uvedl, že izraelská vojenská vozidla vjela do vesnice Karára severně od Chán Júnisu. Podle 34letého Muáze Muhammada se tanky nyní pohybují také po dálnici, která spojuje severní a jižní část Pásma Gazy.

Palestinec Saláh Arjá, který žije v Rafáhu na jihu území, dnes BBC řekl, že jeho dům byl zničen, zatímco spal, a přestože věřil, že se nachází v bezpečné zóně. „Říkají vám, že je to bezpečná oblast, ale v celém Pásmu Gazy žádná bezpečná oblast není, jsou to všechno lži a manipulace,“ prohlásil.

V neděli náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi potvrdil, že Izrael pozemní operaci rozšiřuje i na jih Pásma Gazy. Právě na jih přitom před boji na severu uprchlo mnoho civilistů. Na sever, vzhledem k pokračující izraelské operaci, ani do sousedního Egypta nemohou, takže jejich pohyb je omezen na oblast o rozloze 220 kilometrů čtverečních. Izrael mezitím čelí výzvám nejen Spojených států, aby udělal maximum pro ochranu civilistů.

Do Pásma Gazy dnes přijela předsedkyně Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Mirjana Spoljaricová a vyzvala k ochraně civilistů podle mezinárodního práva a také k neblokování humanitární pomoci.

Reklama

Doporučované