Hlavní obsah

Na nákup jednou za 2 dny. Čína dál v boji s covidem nezná hranic

Foto: Profimedia.cz

Plošné testování na covid-19 ve městě Si-an.

Reklama

Čína zavřela do tvrdého lockdownu 13 milionů lidí. Vedení města Si-an na severu země uzavřelo většinu obchodů a služeb a výrazně omezilo i možnost nakupovat. Ve středu tam zjistili 52 případů koronaviru.

Článek

Čína bojuje proti šíření nemoci covid-19 po svém. Země, kde se nemoc poprvé vyskytla, v rámci protiepidemických opatření od poloviny minulého roku výrazně přitvrdila. V rámci strategie nulové tolerance se objevily i cílené lockdowny, či přísné uzavření hranic. I jeden jediný případ nákazy může často vést k množství lokálních omezení.

A právě to je případ města Si-an. Ve středu zde bylo zjištěno 52 nových případů koronaviru. Ač se jedná o relativně nízké číslo v porovnání se zbytkem světa, vedení města se vzápětí rozhodlo pro vyhlášení nových opatření, která mají zamezit šíření nemoci, píše agentura AFP.

Od středeční půlnoci všechny domácnosti: „mohou jednou za dva dny poslat maximálně jednoho člena na nákup nezbytností.“ Všichni ostatní jsou povinni zůstat doma, vyjma mimořádných zdravotních a jiných okolností, vyjádřilo se vedení města na svém účtu na sociální síti Weibo.

Obyvatelé by neměli opouštět město, pokud to není nezbytně nutné. Kdo by chtěl město opustit, je povinen dokázat neodkladnost své cesty. Provoz dálkových autobusů byl pozastaven a úřady zřídily kontrolní stanoviště na dálnicích vedoucích ven z města.

Více než 80 procent letů do města a z něj bylo zrušeno. Nová opatření byla zavedena den poté, kdy město začalo s plošným testováním všech obyvatel. Těch žije v centrálním Si-anu přes 8 milionů, dalších přibližně 5 miliónů obývá rozsáhlá předměstí.

Kapacity městské hromadné dopravy byly rapidně sníženy a školy uzavřeny, stejně jako obchody či služby pro veřejnost. Výjimku tvoří lékárny, drogerie či obchody s potravinami. Vedení města naléhá na zaměstnavatele, aby umožnili co největšímu počtu lidí pracovat z domova. Velká shromáždění či jiné hromadné aktivity byly rovněž zapovězeny. Muzeum, které hostí slavnou Terakotovou armádu, bylo donuceno uzavřít na dobu neurčitou.

Reklama

Související témata:

Doporučované