Hlavní obsah

Na propalestinskou demonstraci v Londýně přišlo sto tisíc lidí

Podívejte se, jak se v Londýně na podporu Palestiny shromáždily tisíce lidí.Video: AP

 

Reklama

Protesty proti válce v Pásmu Gazy probíhaly v sobotu v mnoha zemích napříč kontinenty. Nejpočetnější dav se shromáždil v Londýně.

Článek

V sobotu se v několika světových městech konaly protestní akce na podporu Palestinců a proti izraelskému bombardování a blokádě Gazy. Lidé vyšli do ulic v Austrálii, Velké Británii, Nizozemsku, Jihoafrické republice, v některých arabských zemích a třeba také v USA.

V Londýně se podle policie k protestu připojilo až 100 tisíc lidí, kteří vyzývali k okamžitému příměří v Gaze. Demonstranti skandovali slogan „Svobodná Palestina“ a někteří drželi transparenty a mávali palestinskými vlajkami. Řada transparentů obsahovala tvrdá protiizraelská hesla.

Organizátoři vyzvali k okamžitému zastavení bombardování Pásma Gazy, které Izrael zahájil v odvetě za krvavý útok palestinského radikálního hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října.

„Jako Palestinka, která by se ráda jednoho dne vrátila domů, jako Palestinka, která má bratry a sestry a rodinu v Gaze, bych si přála, abychom mohli udělat ještě víc, ale protest je to nejvíce, co můžeme v této chvíli udělat,“ uvedla jedna z demonstrujících pro agenturu Reuters.

Průvod se shromáždil u oblouku Marble Arch poblíž Hyde Parku a prošel Londýnem až do Downing Street, před oficiální rezidenci a kancelář britského premiéra Rishiho Sunaka. Demonstrace podle policie proběhla poklidně a nikdo nebyl zatčen.

Podobné akce menších rozměrů se odehrály také v Cardiffu či Birminghamu. V irské metropoli Dublinu se do průvodu podle stanice RTE zapojili jednotlivci, aktivistické skupiny i politické strany, včetně členů palestinské komunity.

Dějiny beznaděje

Mohli bychom začít třeba narozením Ježíše Krista. Nebo Mohamedovým nanebevstoupením na Chrámové hoře. Chceme se ale držet při zemi. Seznam Zprávy nabízejí 10 milníků v dějinách beznaděje mezi Palestinci a Židy ze Státu Izrael.

Ve Francii se propalestinští demonstranti shromáždili v několika městech včetně Rennes, Montpellier, Dijonu a Lyonu, kde na centrálním náměstí několik tisíc lidí skandovalo: „Všichni jsme Palestinci!“

V Marseille, druhém největším městě země, vyšla do ulic jen hrstka lidí. Ti mávali palestinskými vlajkami a volali heslo „svobodná Gaza“, přestože protest místní policie zakázala. Shromáždění v Paříži plánované na neděli úřady povolily, píše agentura AP.

Lidé vyšli do ulic také v Sydney a dalších australských městech. Podle webu televize Al Jazeera se v hlavním městě zúčastnilo demonstrace asi 15 tisíc lidí.

V New Yorku bylo zadrženo asi 150 demonstrantů, jelikož průvod zablokoval dopravu.

Reklama

Doporučované