Hlavní obsah

Na Slovensku skončilo pátrání po zraněném medvědovi. Údajně napadl houbaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Slovenské úřady ukončily pátrání po raněném medvědovi. Toho měl postřelit houbař, když ho mimo turistickou stezku medvěd údajně napadl.

Článek

Zásahový tým slovenského úřadu pro ochranu přírody dnes ukončil pátrání po zraněném medvědovi, který v sobotu údajně zaútočil na houbaře v okrese Žilina. Informoval o tom podle slovenských médií úřad. Houbař tvrdí, že na medvěda vystřelil v sebeobraně krátkou palnou zbraní.

Členové zásahového týmu na základě stop dospěli k závěru, že medvěd utrpěl lehčí zranění. Medvěd se podle úřadu stáhl do hustého porostu a nepředpokládá se, že by se přiblížil k obydleným oblastem.

„Psi v lokalitě našli více jedinců medvěda hnědého, ale zraněný medvěd se stáhl do svahovitého, těžko dostupného terénu,“ uvedl úřad. Upozornil rovněž, že sobotní útok se odehrál v medvědově přirozeném prostředí.

Jak by situaci s medvědy řešil premiér?

Houbař podle dřívějších informací postřelil medvěda v sobotu dopoledne, když se pohyboval mimo vyznačené turistické trasy a v hustém lesním porostu hledal houby.

Soužití lidí a medvědů se stalo na Slovensku politickým tématem. Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů. Vládní politici kritizovali své předchůdce za příliš smířlivý postup.

Tento týden kabinet premiéra Roberta Fica schválil návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic. Pro jeho schválení však bude potřebovat hlasy opozice. Podle největší opoziční strany Progresivní Slovensko však zákon není v souladu s unijním právem, které podle strany umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.

Reklama

Doporučované