Hlavní obsah

Fico navrhuje ústavní zákon o odstřelu medvědů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Situace okolo medvědů na Slovensku je akutní, tvrdí premiér Robert Fico. Jiné řešení než návrh ústavního zákona podle něj nebylo možné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenský premiér Robert Fico oznámil, že vláda předloží ústavní zákon o odstřelu medvědů. Podle serveru televize Markíza to oznámil po jednání kabinetu ve městě Galanta na západě země.

Situaci okolo medvědů označil Fico za akutní. „Medvědi se nám začínají probouzet a budou způsobovat obrovské problémy. Dnes muselo padnout kategorické rozhodnutí, dámy a pánové, museli jsme to bohužel udělat ústavním zákonem, jinak to nejde,“ oznámil Fico.

Návrh podle premiéra pomůže problém vyřešit v „rozumném čase“. „Ústavním zákonem to dáváme proto, aby to nevládky nemohly zastavit na ústavním soudu,“ vysvětlil ministr životního prostředí Tomáš Taraba nominovaný Slovenskou národní stranou (SNS).

Návrh podle něj počítá s vytvořením bezpečnostních zón o průměru 500 metrů v okolí obcí a měst. „Pokud se do této zóny dostane medvěd, je jasné, že výrazně ztratil plachost, a zvyšuje se riziko střetu s člověkem,“ vysvětlil Taraba.

V zóně bude možné medvěda odstřelit, aniž by to bylo nutné schválit ve správním řízení. Oprávnění k tomu budou kromě zásahových týmů i myslivci, policisté a v národních parcích jejich správcové.

Rozhovor s expertem

Medvědů je na Slovensku víc než třeba před 30 lety, ale za poslední roky nejde o výrazný nárůst populace. Šelma na člověka útočí vzácně, většinou uteče, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy zoolog a odborník na medvědy Michal Kalaš.

O hrozbě medvědů se na Slovensku začalo mluvit poté, co v polovině března zemřela žena, kterou v Nízkých Tatrách jeden napadl. Předminulý týden se pak další šelma zatoulala z hor do Liptovského Mikuláše a zranila tam několik lidí. Tento medvěd byl v úterý odstřelen (více zde).

Úřady ale v několika regionech vyhlásily kvůli medvědům mimořádnou situaci, která v praxi zjednodušuje výkon různých opatření.

ČTK připomíná, že téma střetů medvědů s lidmi a možného přemnožení této chráněné šelmy loni na Slovensku zasáhlo do kampaně před předčasnými parlamentními volbami. Razantní přístup tehdy prosazovali právě představitelé současné Ficovy vlády.

Michal Kalaš z Národního parku Malá Fatra ale v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy upozornil, že nedávné incidenty nezpůsobila nějaká náhlá změna v počtech medvědů na Slovensku či v jejich chování. Politiky či myslivci opakovaně navrhované snížení ochrany a regulované lovení medvědů je podle Kalaše možné zvážit pouze na základě vědeckých poznatků a doporučení.

Za nárůstem počtu medvědů z posledních desítek let podle něj z velké části stojí změny v rozložení zemědělských plodin. „Konkrétně mám na mysli kukuřici, která je energeticky bohatým a zároveň snadno dostupným zdrojem potravy pro medvědy a která se dřív v horských oblastech nepěstovala. To určitě hrálo roli a netýká se to jen medvědů,“ řekl Kalaš.

Reklama

Související témata:

Doporučované