Hlavní obsah

Na Ukrajinu dopadla severokorejská raketa. Ukazuje to na porušení embarga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Yakiv Liashenko, Shutterstock.com

Budova v Charkově po jednom z letošních ruských útoků.

Pozorovatelé OSN zjistili, že na Ukrajinu v lednu dopadla severokorejská balistická střela. Podle expertů jde o další z náznaků, že KLDR porušuje zbrojní embargo, na což už v minulosti upozorňovaly Spojené státy.

Článek

Úlomky střely, která 2. ledna dopadla na ukrajinské město Charkov, pocházely ze severokorejské balistické rakety ze série Hwasong-11. Upozorňují na to osoby, které dohlížejí ve výboru Rady bezpečnosti na sankce OSN, informuje agentura Reuters.

Pozorovatelé ve 32stránkovém dokumentu dospěli k závěru, že „trosky nalezené z rakety, která 2. ledna 2024 dopadla v ukrajinském Charkově, pocházejí ze severokorejské rakety řady Hwasong-11“.

Tři pozorovatelé odjeli na začátku tohoto měsíce na Ukrajinu, aby zkontrolovali trosky rakety. Nenašli ale jediný důkaz o tom, že by byla střela vyrobena v Rusku – její fragmenty se totiž zásadně liší od ruských modelů. „Informace o trajektorii poskytnuté ukrajinskými úřady naznačují, že byla odpálena na území Ruské federace,“ píše se ve zprávě pro sankční výbor Rady bezpečnosti pro Severní Koreu z 25. dubna.

Podle expertů by odpálení rakety z Ruska naznačovalo, že došlo k porušení zbrojního embarga uvaleného na Severní Koreu v roce 2006. Severní Korea, oficiálně Korejská lidově demokratická republika (KLDR), je od roku 2006 pod sankcemi OSN kvůli svému balistickému a jadernému programu. V průběhu let byla tato opatření navíc zpřísněna.

Spojené státy a další země několikrát obvinily Severní Koreu, že předává zbraně Rusku, aby je použilo proti Ukrajině, kterou napadlo v únoru 2022. Moskva i Pchjongjang tato obvinění odmítly, v minulém roce ale oznámily, že prohloubí vzájemné vojenské vztahy.

Doporučované