Hlavní obsah

Na večírku v Nigérii bylo zatčeno 76 lidí, včetně nejméně 21 homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nigerijské bezpečnostní složky provedly zátah na večírku a hlavním důvodem byla přítomnost homosexuálů. Nepřiměřené zákony proti LGBTQ komunitě znamenají, že jejím členům hrozí až 14 let ve vězení.

Článek

Nigerijská státní polovojenská agentura zatkla o víkendu 76 lidí v severní Nigérii ve státě Gombe. Provinili se tím, že navštívili narozeninovou oslavu, na níž se objevili i homosexuálové. Další důvodem bylo plánování gay svatby, jež je v zemi nelegální, informovala CNN.

Jde o další případ perzekuce nigerijské LGBTQ komunity ze strany vlády a bezpečnostního aparátu země. V srpnu nigerijská policie provedla zátah na gay svatbě ve státě Delta, během něhož zatkla více než 20 lidí. Všichni zatčení byli později propuštění na kauci.

Mluvčí Nigerijských bezpečnostních a civilních obranných složek Buhari Saad řekl, že jeho agentura dostala tip, že se v sobotu večer pořádá narozeninová oslava, které se zúčastní převážně lidé z LGBTQ komunity.

Zveřejnil také počty zatčených. Podle jeho slov bylo zatčeno 59 mužů, z toho se 21 identifikovalo jako homosexuálové, a 17 žen.

Během úterý mělo proběhnout slyšení před Nejvyšším soudem státu Gombe, řekl Saad.

V Nigérii jako ve většině státech Afriky je na LGBTQ komunitu nahlíženo s despektem a její členové nemají stejná práva jako heterosexuálové.

Nigerijská vláda v roce 2014 přijala zákon proti homosexuálům, což odsoudila většina západních liberálních států. Pod touto legislativou hrozí členům LGBTQ komunity až 14 let vězení. Většina z nich je tedy nucena svou sexualitu skrývat. Zároveň platí zákaz pořádání gay svateb, žití ve stejnopohlavních párech nebo členství v organizacích podporujících práva LGBTQ lidí.

Poloha státu Gombe. Leží severovýchodně od hlavního města Nigérie Abuja.

Reklama

Související témata:

Doporučované