Hlavní obsah

Nadějný hudebník i sportovní hvězda. Oběti další hromadné střelby v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Taneční studio v Dadeville, jež se stalo místem hromadné střelby.

Reklama

Při střelbě na narozeninové oslavě v městečku Dadeville zemřeli čtyři lidé ve věku 17 až 23 let. Většina z nich navštěvovala tamní střední školu, kterou dokončovali. Kdo a proč v tamním tanečním klubu střílel, zůstává nejasné.

Článek

Osmnáctiletý Phil Dowdell dokončoval střední školu, exceloval v americkém fotbalu a čekala ho slibná sportovní budoucnost. Za několik měsíců by nastoupil díky stipendiu na prestižní univerzitu v Jacksonvillu. Na tu se už ale nepodívá.

Při oslavě šestnáctých narozenin jeho sestry Alexis se stal obětí hromadné střelby, po které kromě něj zemřeli další tři lidé. „Byl velmi, velmi skromné dítě. Nikdy si s nikým nezahrával. Vždycky měl na tváři úsměv,“ popsala chlapce místním novinám Montgomery Advertiser jeho babička Annette Allenová.

„Všichni Phila milovali. Vždycky byl usměvavý. Vždycky s každým mluvil. Byl to ideální kluk, kterého byste chtěli trénovat. Nebyl to jen skvělý sportovec, byl to i skvělý člověk,“ vzpomínal jeho trenér na místní střední škole Roger McDonald.

Dowdellova smrt je jen jedním z příběhů tragédie, ke které došlo v malém městě Dadeville v Alabamě. Po sobotní střelbě o život bojuje pět lidí, dalších nejméně 23 utrpělo zranění, napsala agentura AP.

Kdo a proč střílel v tamním tanečním studiu, kde se oslava konala, nicméně stále není jasné. Místní pastor řekl BBC, že střelec je stále na svobodě, a vyzval ho, aby se přihlásil. Policie se k motivu nebo totožnosti podezřelého dosud nevyjádřila.

Jasné nejsou ani okolnosti střelby. Podle Keenana Coopera, který dělal na akci DJ, se oslava v jednu chvíli přerušila. Ukázalo se, že u sebe někdo z přítomných drží zbraň. Následovala výzva, aby ozbrojený člověk místo opustil. Všichni ale zůstali. Ke střelbě došlo o pár momentů později, popsal Cooper pro lokální televizi. Podle stanice NBC naznačil, že na místě zřejmě střílelo více lidí.

Místní média další oběti identifikovala jako devatenáctiletého Marsiaha Collinse, třiadvacetiletého Corbina Holstona a sedmnáctiletou Keke Nicole Smithovou.

Marsiah byl nadějný hudebník, který se těšil, že na podzim nastoupí na univerzitu v Louisianě, uvedl jeho otec Martin Collins pro CNN. Svého syna popsal jako optimistického člověka, kterému velmi záleželo na jeho rodině. „Mám nad postelí synův obrázek, a když se teď probudím, vidím ho a vím, že můj syn je mrtvý, je to zničující,“ popsal Collins.

Na večírku se sešlo asi 50 lidí, řada z nich docházela na místní střední školu, na které oslavenkyně působila v oddílu roztleskávaček. „Všichni jsou jako rodina, jako bratři a sestry na malém městě. Celé město tomu pořád nedokáže uvěřit, jako by to byl jen sen,“ popsal pro deník The New York Times trenér ze školy Michael Taylor.

„Dnes ráno truchlím s obyvateli Dadeville a svými spoluobčany Alabamy. Násilné trestné činy nemají v našem státě co dělat,“ napsala v neděli na twitter alabamská guvernérka Kay Iveyová.

Více než 160 hromadných střeleb

Dadeville má asi 3200 obyvatel a leží necelých 100 kilometrů od Montgomery, hlavního města Alabamy. Není to ale poprvé, kdy se městečko s podobnou tragédií potýká. Před sedmi lety zde v místní budově spolku válečných veteránů utrpělo po střelbě pět lidí zranění.

Alabama je jedním z 26 amerických států, které umožňují většině dospělých starších 21 let nakupovat a nosit střelné zbraně bez povolení.

K hromadným střelbám, tedy incidentům se čtyřmi a více oběťmi, dochází ve Spojených státech pravidelně. Jen od začátku letošního roku jich organizace Gun Violence Archive zaznamenala více než 160.

Hromadné střelby v USA

Na pět stoupl počet obětí pondělní střelby v bance v americkém městě Louisville, kterou rozpoutal její zaměstnanec, než jej policie zastřelila. Počet obětí stoupl ze čtyř na pět poté, co zraněním podlehla sedmapadesátiletá žena, oznámily tiskové agentury.

Ředitelka, o které rodiče žáků mluví jako o „světici“, údržbář, učitelka, která v ten den jen zaskakovala, a tři devítileté děti. Oběti školního masakru na křesťanské škole v americkém Nashvillu, kde vraždila bývalá studentka.

K útoku v Dadeville došlo necelé dva týdny poté, co v Jižní Karolíně přišlo po střelbě o život pět lidí včetně teenagerů, připomněla agentura Reuters. Podle úřadů byla tato střelba důsledkem rvačky, která vypukla během „Skip day“, kdy studenti posledních ročníků středních škol tradičně nemusí do školy a shromáždí se místo toho na oslavu na jiném místě.

Minulý týden pak při střelbě v Lousville v Kentucky přišlo o život pět lidí poté, co v tamní bance útočil její zaměstnanec. Koncem března k podobnému incidentu došlo na křesťanské škole v Nashvillu ve státě Tennessee, kde bývalá studentka zastřelila tři děti a tři zaměstnance.

Dlouhodobě tak demokraté v čele s americkým prezidentem Joem Bidenem vyzývají ke zpřísnění zákona o držení zbraní. Tyto snahy ale čelí tvrdému odporu většiny republikánských zákonodárců, kteří často zastupují voliče podporující právo na zbraně.

„Kam to náš národ dospěl, když se děti nemohou beze strachu zúčastnit narozeninové oslavy?“ ptal se Biden v prohlášení. Právě střelné zbraně jsou nejčastější příčinou smrti mladých lidí ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Doporučované