Hlavní obsah

Nadešel čas na dohodu o příměří, řekl v Izraeli americký šéf diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Izraeli.

Vyjednávání o příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás se zatím neposunula. Spojené státy jsou ale připraveny vyvinout maximální úsilí k jeho dosažení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy jsou odhodlány co nejrychleji dosáhnout příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Podle agentury AP to dnes na úvod jednání s izraelskými představiteli prohlásil v Tel Avivu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Úřady ovládané Hamásem dnes oznámily, že v Pásmu Gazy od začátku války loni v říjnu přišlo o život nejméně 34 568 Palestinců, z toho 33 za poslední den.

Vyjednávači – Egypt, Katar a Spojené státy – stále čekají na reakci Hamásu na nejnovější verzi návrhu dohody o příměří, které by zastavilo izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy a umožnilo propuštění rukojmích zadržovaných Hamásem od teroristického útoku tohoto hnutí na izraelské území 7. října výměnou za palestinské vězně.

Vysoký představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí dnes agentuře Reuters řekl, že hnutí návrh dohody o příměří stále studuje. Kritizoval přitom Blinkenovy výroky, které jsou podle něj snahou vyvinout tlak na Hamás a zbavit Izrael viny.

Blinken, který před příletem do Izraele navštívil Jordánsko a Saúdskou Arábii, již v úterý vyzval Hamás, aby návrh dohody o příměří bez dalších prodlev přijal. Hamás dosud trval na tom, že klid zbraní musí být „dlouhodobý“.

Blinken má dnes na programu rovněž setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími vysokými izraelskými představiteli, návštěvu hraničního přechodu s Pásmem Gazy, přístavu Ašdod, odkud je do Pásma Gazy přepravována pomoc, a setkání s rodinami rukojmích. Dále uvedl, že Netanjahua vyzve ke zvětšení objemu humanitární pomoci, která se dostává do Pásma Gazy přes Izrael.

Související témata:

Doporučované