Hlavní obsah

Nadsazuje Rusko úspěchy? Město Melitopol nedobyli, tvrdí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek britského ministra obrany upozornil, že ukrajinské síly brání v postupu i ruským jednotkám směřujícím na Kyjev.

Reklama

Ruské síly v rozporu se svými tvrzeními nemají pod kontrolou město Melitopol na jihovýchodě Ukrajiny. Podle agentury Reuters to v sobotu oznámil náměstek britského ministra obrany James Heappey.

Článek

Ruské vojenské velení v sobotu ráno podle agentury Interfax oznámilo, že ovládlo město Melitopol, které leží asi 50 kilometrů od Azovského moře. Jde o druhé největší město v této oblasti a má zhruba 150 000 obyvatel.

Náměstek britského ministra obrany ovšem upozornil, že i kolonám ruských obrněných vozů postupujících směrem na Kyjev brání ukrajinské síly v postupu. Podle britského zhodnocení situace se navíc Rusům zatím nepodařilo na Ukrajině ovládnout žádný z cílů stanovených na první den invaze, která začala ve čtvrtek.

„Kolony obrněných vozů, které jedou z Běloruska a severu a měly obklíčit Kyjev, jsou stále dost na severu, protože narážejí na neuvěřitelný odpor Ukrajinců,“ zdůraznil Heappey. „Boje (…), které byly v noci hlášeny na předměstí Kyjeva, jsou podle nás boje ruských speciálních sil a výsadkářů,“ doplnil.

Moskva však podává události jinak. „Večer 25. února po vysazení námořního výsadku ruské jednotky bez odporu vstoupily do Melitopolu,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Místní obyvatelé vyššího věku podle něj vycházeli na ulice s rudými prapory a vítali ruské vojáky.

Ukrajinští obránci podle agentury Unian v pátek večer kladli tvrdý odpor ruským jednotkám. Ty podle agentury ostřelovaly i místní nemocnici, zasaženo bylo také onkologické oddělení.

V ruských médiích se objevila tvrzení, že na osvobození města se podílely jednotky proruských separatistů z východoukrajinského Donbasu. Tyto informace nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Doporučované