Hlavní obsah

Nadšený reportér, jenž miloval fotbal. Francouzův život ukončila raketa Grad

Foto: Profimedia.cz

Arman Soldin na Ukrajině.

Reklama

Úterní ruský útok u východoukrajinského Bachmutu nepřežil francouzský novinář Arman Soldin. Sarajevský rodák vyrazil na Ukrajinu jako jeden z prvních reportérů, na nebezpečnou misi se přihlásil dobrovolně.

Článek

Ruskou invazi na Ukrajinu začal pokrývat loni v únoru, od září pak trvale žil v napadené zemi. V úterý 9. května se 32letý francouzský reportér Arman Soldin stal už nejméně 17. obětí války z řad novinářů, z toho třetí francouzskou.

Soldin pracoval u ukrajinského Bachmutu jako video koordinátor tiskové agentury AFP. Osudnou se mu stala cesta s ukrajinskými vojáky k městu Časiv Jar, kde ho kolem 16:30 zasáhla raketa Grad. Nikdo další z týmu nebyl při této palbě zraněn.

Právě o ruských útocích raketami Grad psal Soldin minulý týden na twitteru:„Ocitnout se pod palbou gradů s partou vojáků kopajících zákopy je pravděpodobně jedna z nejhorších věcí, které jsem zažil od doby, co jsem na Ukrajině, s raketami explodujícími méně než 50 metrů daleko. Čistý teror,“ popsal zkušenost z předchozího dne.

Přečtěte si o ruském Dni vítězství

Ruský diktátor Vladimir Putin pronesl na Rudém náměstí projev plný lží a ublíženosti:

Šéf AFP Fabrice Fries řekl, že je agentura Soldinovou smrtí zdrcená. „Jeho smrt je strašlivou připomínkou rizik a nebezpečí, kterým každý den čelí novináři pokrývající válku na Ukrajině.“ Hold novináři vzdal i prezident Emmanuel Macron.

„Je to skoro přesně na den rok, kdy jsem poprvé přijel na Ukrajinu, což mi změnilo život,“ napsal Soldin v únoru s tím, že je „velmi hrdý a dojatý prací, úsilím a slzami, které jsme tomu s mými kolegy věnovali. Není konec,“ dodal.

Arman Soldin se narodil v bosenském Sarajevu. Když mu byl asi rok, stal se jedním z prvních, kdo byl z města evakuován kvůli válečnému obléhání. „Příběhy uprchlíků se mě dotýkají,“ prozradil v loňském dokumentu o výrobě zpravodajství AFP.

Novinář mluvil plynně francouzsky, anglicky a italsky, ale při práci na Ukrajině mu pomáhal i jeho původ – mluvil trochu i bosensky, což je slovanský jazyk stejně jako ukrajinština nebo ruština. „Mnoho žen (na Ukrajině) se jmenuje Oksana, moje matka také,“ citoval ho server Huffington Post.

Soldin miloval fotbal a v letech 2006 až 2008 oblékal dres západofrancouzského klubu Stade Rennais. Později s fotbalem přestal, aby se mohl věnovat novinářské kariéře. Klub s černo-červenými dresy na něj ale nezapomněl, jedna z prvních kondolencí rodině a blízkým mířila právě z fotbalového prostředí.

V agentuře AFP začal Soldin pracovat v roce 2015, nejprve jako stážista v její kanceláři v Římě. Později jako reportér pokrýval například referendum o brexitu, v roce 2020 pak pandemii koronaviru v Itálii.

Když Rusko napadlo Ukrajinu, přihlásil se jako dobrovolník do role zvláštního zpravodaje. Všichni kolegové na něm oceňovali odvahu, zapálenost, ale i humor. 21. března oslavil v kruhu novinářů narozeniny, svědci vzpomínají na dobrou náladu s kytarou a otevřenou lahví dobrého vína. V oslavě těch příštích mu zabránila raketa ruských okupantů.

Reklama

Doporučované