Hlavní obsah

Zklamání je pryč. Časová schránka z univerzity nakonec vydala svá tajemství

Foto: Snímek obrazovky z živého vysílání West Pointu, Youtube.com

Pohled do časové schránky z 19. století. Původně si na univerzitě mysleli, že tam byla pouze zemina. Nakonec našli mince a medaili.

Reklama

aktualizováno •

Na americké vojenské akademii ve West Pointu slavnostně otevřeli časovou schránku pravděpodobně z 19. století. Původně si mysleli, že je uvnitř jen zemina. Archeolog v ní ale nakonec objevil šest starých mincí a pamětní medaili.

Článek

Zaměstnanci a studenti americké vojenské akademie ve West Pointu se v pondělí sešli u příležitosti otevření časové schránky ze dvacátých let 19. století, kterou našli pod sochou v areálu akademie.

Slavnostní otevření schránky přenášeli živě na YouTube. Úvodní slovo si vzala historička Jennifer Voigtschildová, která uvítala všechny přítomné u podle jejích slov „odkrytí westpointské historie“. Po jejím proslovu si slovo vzalo několik kadetů a střídali se v předpovědích, co bude asi schránka obsahovat. Mezi jejich tipy byla například americká vlajka, vojenské boty, absolventský prsten.

Při otevírání schránky celá posluchárna s napětím sledovala, co se uvnitř tajemné krabice objeví. Protože byla truhla z olova, nebylo možné její obsah dostatečně analyzovat rentgenem.

Když se podařilo víko schránky odstranit, kamera se přiblížila, aby divákům představila, co se uvnitř skrývá. K překvapení všech ale uvnitř nic zajímavého nebylo, pouze zemina. „Nejsme si jistí, jestli jde o hlínu, prach, nebo něco jiného,“ řekl muž, který schránku otevíral.

Po dvou dnech je ale všechno jinak. Analýza a pečlivé prosetí zeminy odhalily, že uvnitř se skrývalo šest mincí a medaile.

Mince v nominální hodnotě od jednoho centu po jeden dolar byly vyražené v letech 1795 až 1828, píše britská BBC. Jejich tržní hodnota se teď může pohybovat v řádu stovek až tisíců dolarů.

Uložená medaile pak oslavovalo dokončení Erijského kanálu, který v roce 1825 propojil newyorskou řeku Hudson a americká Velká jezera.

„Když jsem ty věci našel, říkal jsem si, chlape, bylo by úžasné, kdybychom to našli už na pódiu,“ řekl agentuře AP westpointský archeolog Paul Hudson. Právě on dostal po slavnostním otevření schránku do péče, aby v laboratoři prozkoumal zeminu.

Archeolog ale přiznává, že bylo nejspíš lepší mince a medaili vyzvednout v kontrolovaném prostředí. Zeminu chce zkoumat dál. Do schránky podle něj možná pronikla poškozeným spojem. Vlhkost mohla zničit organický materiál uvnitř, jako jsou listiny nebo dřevo.

Reklama

Související témata:

Doporučované