Hlavní obsah

Ottawu zablokovali rozčilení řidiči kamionů, odmítají očkování

Foto: Profimedia.cz

Kamiony blokují ulici v centru kanadské metropole Ottawa.

Reklama

Rozsáhlé protesty proti vládní politice v boji proti koronaviru se tento víkend odehrávají v kanadské metropoli. Několik tisíc kamionů ochromilo město na protest proti povinnému očkování řidičů, kteří jezdí pracovně do USA.

Článek

Tisíce lidí se o víkendu shromáždily v Ottawě na protest proti vládní politice v boji proti koronaviru, píše agentura Reuters. Již během pátku dorazil do kanadského hlavního města několikatisícový konvoj kamionů, jejichž řidiči protestují proti politice vlády premiéra Justina Trudeaua. Řidiči strávili na cestě týden, informovala britská BBC na svých internetových stránkách. K tzv. Konvoji svobody se na poklidných víkendových demonstracích připojily další tisíce lidí.

Řidičům se nelíbí hlavně to, že vláda nedávno zavedla povinné očkování pro šoféry kamionů jezdící přes hranici mezi Kanadou a Spojenými státy. Stejnou povinnost zavedly i USA. Někteří z nich zaparkovali u Národního válečného památníku. Tisíce kamionů zaplnily centrum a např. ulici Wellington st. nedaleko budovy parlamentu.

Protesty ochromily dopravu v centru města a policie vyzvala občany, aby se centru vyhýbali. Protesty provází hlasité troubení klaksonů i časté ohňostroje. Shromáždění potrvá celý víkend a tisíce kamionů tak zůstavají zaparkovány v ulicích Ottawy. Dle policie v ulicích přes noc prodlévaly také početné skupiny lidí.

Z očkování a lockdownů jsme otrávení

Kromě řidičů se k protestům připojili také lidé, kteří kritizují povinné očkování a vládní politiku v boji proti koronaviru. „Já i mnoho dalších jsme tady proto, že jsme otráveni z povinného očkování a lockdownů,“ řekl agentuře Reuters jeden z protestujících.

Premiér Justin Trudeau před několika dny uvedl, že konvoj představuje „okrajovou menšinu“, která nereprezentuje názor Kanaďanů. Trudeau přednesl návrh povinného očkování pro federální pracovníky v předvečer říjnových voleb a před několika týdny zavedla Kanada společně se Spojenými státy povinnost očkování pro řidiče kamionů, kteří jezdí přes hranice. Kvůli protestům opustili premiér s rodinou z bezpečnostních důvodů svůj domov v centru Ottawy. Jeho kancelář to odmítla komentovat.

Lídr konzervativců Erin O'Toole povinné očkování odmítl a vyjádřil podporu protestujícím řidičům. „Podporuji jejich právo na to být vyslyšen a vyzývám Justina Trudeaua, aby se sešel s těmito tvrdě pracujícími Kanaďany a vyslechl jejich obavy,“ řekl O'Toole.

Kanadský svaz kamionové dopravy uvedl, že mnoho z protestujících s touto branží nemá nic společného, a připomněl, že většina řidičů je očkovaná. Organizátoři shromáždění v Ottawě vyzývají ke zrušení veškerých protiepidemických opatření a k respektování práva těch, kteří chtějí zůstat neočkovaní. Někteří také volají po svržení premiéra Trudeaua. Podle údajů kanadské vlády je proti covidu-19 plně naočkovaných skoro 78 procent obyvatel země.

Reklama

Doporučované