Hlavní obsah

Nechtěl si nasadit roušku, a tak zavraždil obsluhu. Teď dostal trest

Foto: Profimedia.cz

Na snímku odsouzený Mario N.

Reklama

Vzteklý Mario N. zavraždil v září 2021 pokladního na čerpací stanici na západě Německa. Prodavač mu odmítl prodat pivo, jelikož muž neměl nasazenou roušku. Soud ho za to v úterý odsoudil na doživotí.

Článek

Za vraždu 20letého pracovníka čerpací stanice ve městě na západě Německa Idar-Oberstein si Mario N., jak mu říkají německá média, odsedí doživotí. V úterý tak rozhodl soud spolkové země Porýní-Falc.

Případ z loňského 18. září vzbudil pozornost celé země. Padesátiletý Mario N. se tehdy pohádal s dvacetiletým pokladním na pumpě kvůli pravidlům ohledně nošení roušek. Mladík po pachateli chtěl, aby si ji uvnitř obchodu nasadil a odmítl mu prodat pivo, které požadoval.

Naštvaný Mario N. benzinku opustil, nicméně o několik desítek minut později se vrátil a mladíka střelil do hlavy.

Z místa činu následně utekl. Po začátku velké pátrací akce se nicméně rozhodl policii vzdát. Později vypověděl, že jednal „ze vzteku“, že ho pokladní odmítl obsloužit.

Co se stalo v září 2021 ve městě Idar-Oberstein?

Ze zastřelení pokladního na německé benzinové stanici je podezřelý muž, který podle vyšetřovatelů patří k popíračům covidu-19 a skalním podporovatelům krajní pravice.

Mario N. si v úterý u soudu dále vyslechl verdikt za nedovolené ozbrojování. Povolení k držení zbraně, kterou střílel, totiž neměl.

Analytici po loňské tragédii uvedli, že po prostudování profilu odsouzeného na sociálních sítích zjistili, že na nich pachatel šířil mimo jiné příspěvky popírající klimatickou změnu a vyjadřoval podporu krajně pravicové straně Alternativa pro Německo. „Těším se na další válku,“ psal například. Vraždu následně chválily různé extremistické skupiny.

V Německu v době tragického incidentu platila povinnost nošení roušek a respirátorů ve všech obchodech.

Reklama

Doporučované