Hlavní obsah

„Nedostala jsem šanci.“ Trussová promluvila o 45 dnech ve funkci premiérky

Foto: Profimedia.cz

Britská expremiérka Liz Trussová.

Reklama

Liz Trussová, která loni v říjnu odstoupila z funkce britské premiérky po pouhých 45 dnech, v prvním obsáhlém vyjádření po odchodu z Downing Street uvedla, že nikdy nedostala „reálnou šanci“ realizovat svůj program.

Článek

Britská expremiérka Liz Trussová se poprvé vyjádřila ke svému působení ve funkci britské premiérky. V textu o 4000 slov, který zveřejnil britský nedělník The Sunday Telegraph, se postavila za své plány na podporu hospodářského růstu a tvrdila, že je zhatil „levicový ekonomický establishment“.

K pádu ji podle jejích slov přivedla kombinace „mocného ekonomického establishmentu“ a nedostatečné podpory uvnitř Konzervativní strany. „Vláda se bohužel stala užitečným obětním beránkem pro problémy, které se rodily řadu měsíců,“ napsala Trussová.

„Netvrdím, že jsem v tom, co se stalo, bez viny, ale v zásadě mi velmi silný ekonomický establishment spolu s nedostatkem politické podpory nedal reálnou šanci prosadit mou politiku,“ uvedla Trussová.

„Při vstupu do Downing Street jsem předpokládala, že můj mandát bude respektován a přijat. Jak jsem se mýlila. Čekala jsem sice odpor systému vůči mému programu, ale jeho rozsah jsem podcenila. Stejně tak jsem podcenila odpor uvnitř konzervativní parlamentní strany vůči přechodu k nižšímu danění a méně regulované ekonomice,“ napsala také.

Liz Trussová

Připomeňte si odchod Liz Trussové z funkce britské premiérky.

Trussová uvedla, že ačkoli její zkušenost z loňského podzimu byla „nepříjemná“, stále věří, že ve střednědobém horizontu její politika ekonomický růst zvýší. Její spojenci, mezi nimiž je i bývalý ministr vlády Simon Clarke, nedávno vytvořili Konzervativní skupinu pro růst, která má její program snižování daní prosazovat.

Poprvé se bylo možné podívat na období Liz Trussové v úřadu jejími vlastními slovy. Analytik BBC Jonathan Blake jej ve svém dnešním komentáři ale označil za katastrofální.

„Dlouze se pokouší obhájit své argumenty a zodpovídat se za své činy. Nechybí reflexe a lítost. Nepřišla ale omluva, kterou mnozí očekávali. Liz Trussová v této eseji o 4000 slovech uvádí, že téměř vše bylo proti ní,“ napsal Blake.

„Systém, úředníci, konzervativní poslanci, ti všichni se podle ní podíleli na tom, že se nepodařilo dosáhnout jejího cíle, kterým byl hospodářský růst prostřednictvím snížení daní a zrušení regulace,“ dodal.

Po řadě plánovaných vystoupení v médiích během příštího týdne by měla Trussová vystoupit na konferenci mezinárodních politiků v Japonsku, přičemž její projev bude údajně zaměřen na ohrožení Tchaj-wanu ze strany Pekingu.

Web BBC uvedl, že se od svého odstoupení Trussová držela v ústraní. Nyní se ale připojí k „mezinárodní kampani“, jejímž cílem je vyvinout tlak na Čínu kvůli porušování lidských práv a hospodářskému nátlaku na menší země.

Trussová oznámila svoji rezignaci ve čtvrtek 20. října po zhruba šesti týdnech ve funkci. 45 dní ve funkci premiérky je nejkratší doba za celou historii Velké Británie. Do premiérského křesla usedla 5. září, jen tři dny před tím, než ve věku 96 let zemřela britská královna Alžběta II.

Rezignace byla vyvrcholením vládní krize, kterou prohloubily kontroverzní ekonomické reformní plány, především ničím nevyvážené daňové škrty.

Na daňové změny prosazované Trussovou přišla velmi kritická odezva, od změn byl kabinet nucen postupně ustoupit. Některé z nich přitom slibovala už v kampani před svým zvolením do čela britské Konzervativní strany.

Reklama

Doporučované