Hlavní obsah

Nejlepší snímky roku 2021: Vyhrálo memento dětské smrti

Nejvýznamnější mezinárodní fotoreportérská soutěž World Press Photo má své vítěze. Vyhrál snímek kanadské fotografky Amber Brackenové připomínající hrůzy kolonialismu.

Reklama

Článek

Červené šaty pověšené na křížích u silnice připomínají vzpomínku na děti původních obyvatel, které zemřely v internátní asimilační škole Kamloops Indian Residential v uplynulém století. Jednalo se o instituci, jejímž cílem byla asimilace domorodých dětí. Vítězný snímek vznikl 19. června 2021, po odhalení 215 hrobů na pozemku školy v Britské Kolumbii.

Předsedkyně mezinárodní poroty Rena Effendiová řekla o tomto snímku: „Je to druh obrazu, který se vám vryje do paměti, inspiruje k určité smyslové reakci. Při pohledu na snímek jsem slyšela ohlušující ticho. Okamžik zúčtování historie kolonialismu nejen v Kanadě, ale v celém světě.“

+14

Soutěž World Press Photo oceňuje nejlepší novinářské fotografie. Letos se do soutěže přihlásilo 4 066  fotografů ze 130 zemí, odborné porotě poslali k posouzení 64 823 snímků.

Všechny oceněné snímky 65. ročníku soutěže najdete zde.

Letošní ročník soutěže po dlouhé době změnil strategii oceňování. Soutěž je hodnocena po jednotlivých kontinentech. Fotografové se mohli letos hlásit do čtyř různých kategorií: Single, Příběh, Dlouhodobý projekt a Otevřený formát.

Kategorie Sport, Portrét a Příroda byly zrušeny, a naopak přibyla kategorie Otevřený formát, kde je povolena manipulace se snímky.

Reklama

Související témata:

Doporučované