Hlavní obsah

Nehoda lodi s migranty u italského pobřeží si vyžádala již 62 životů

Foto: AP / Pau de la Calle, ČTK

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Na palubě mohlo až 250 osob, přesný údaj zatím není znám. Loď ztroskotala poblíž přímořského letoviska v provincii Crotone na východním pobřeží Kalábrie.

Článek

Nejméně 62 lidí, včetně žen a dvou desítek dětí, zahynulo při ztroskotání lodi s migranty na jihu Itálie, uvedla italská pobřežní stráž a policie. Počet však zřejmě nebude konečný. Zatím se podařilo najít asi 80 přeživších, záchranáři však nemají k dispozici spolehlivý údaj o počtu lidí na palubě. Podle různých informací jich mohlo být 180 až 250. Pátrací akce pokračují.

Loď ztroskotala poblíž přímořského letoviska v provincii Crotone na východním pobřeží Kalábrie. Podle italských médií se loď s migranty dostala v neděli za úsvitu na rozbouřeném moři do potíží a rozlomila se. Podle hasičů loď zřejmě najela u pobřeží na mělčinu. Do záchranných prací se zapojila pobřežní stráž, pohraniční policie a hasiči.

Více než 20 zachráněných bylo převezeno do nemocnice, jedna osoba skončila na jednotce intenzivní péče, uvedla úřednice vlády provincie Manuela Curraová. Zbývající přeživší byli převezeni do přijímacího centra v Isola di Capo Rizzuto.

Loď vyplula před zhruba čtyřmi dny z tureckého Izmiru. Její pohyb byl zaznamenán unijní agenturou Frontex, když se nacházela zhruba 40 námořních mil od italského pobřeží. Kvůli špatným podmínkám na moři se ale k ní nedostala plavidla italské pobřežní stráže. Na palubě byli lidé mj. z Afghánistánu, Pákistánu nebo Somálska.

„Máme případy dětí, ze kterých se stali sirotci. Dvanáctiletý afghánský chlapec ztratil celou svou rodinu, bylo to devět lidí, včetně čtyř sourozenců, rodičů a dalších blízkých příbuzných,“ řekl podle BBC Sergio Di Dato z organizace Lékaři bez hranic, která migrantům na místě pomáhá.

Policie v noci na pondělí zadržela dva muže, kteří jsou podezřelí z převaděčství. Jednoho tureckého občana policie ze stejného důvodu zadržela už v neděli.

„Je to obrovská tragédie, která ukazuje, že je naprosto nezbytné tvrdě zakročit proti nelegálním migračním kanálům,“ uvedl v prohlášení italský ministr vnitra Matteo Pinatedosi.

Podle něj je nezbytné zastavit přechody přes moře, které nabízejí migrantům iluzorní přelud lepšího života v Evropě, obohacují převaděče a způsobují tragédie, jako je ta dnešní. Podle italského ministerstva vnitra se letos do země dostalo po moři 13 067 migrantů, loni za stejné období jich bylo jen 5273.

Hlubokou lítost nad incidentem vyjádřila premiérka Giorgia Meloniová a slíbila zastavit nelegální migraci po moři, aby se zabránilo dalším úmrtím. Její pravicová vláda od svého nástupu k moci loni v říjnu zaujala vůči migraci tvrdý postoj. Mimo jiné tvrdými zákony omezila činnost charitativních organizací, které migranty zachraňují. Reagovala také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci od roku 2014 v centrální části Středozemního moře zahynulo nebo se pohřešuje 20 333 osob.

Aktualizace: aktualizovali jsme počet mrtvých a doplnili vyjádření dalších politiků

Reklama

Související témata:

Doporučované