Hlavní obsah

Největší stávka veřejného sektoru za 50 let ochromila Severní Irsko

Foto: Shutterstock.com

Severní Irsko dnes ochromila stávka. Ilustrační fotografie.

Reklama

Tisíce zaměstnanců veřejného sektoru v Severním Irsku dnes vyhlásily 24hodinovou stávku. Jedná se o největší stávku v regionu za posledních 50 let, píše BBC.

Článek

Do stávky se zapojila autobusová a vlaková doprava, školy a k omezenému provozu dojde také ve zdravotnictví. Do koordinované akce ve sporu o mzdy vstoupilo 16 odborových svazů, které se plánují sejít ve městech včetně Belfastu, Londonderry, Omaghu a Enniskillenu, uvádí britská BBC.

Stávka se koná kvůli stupňujícím se sporům o platy, které jsou v mnoha profesích veřejného sektoru v Severním Irsku nižší než na stejných místech ve zbytku Spojeného království. To společně se zvyšujícími se náklady na život a táhnoucí se politickou krizí, kdy Severní Irsko již téměř dva roky postrádá vládu, vedlo podle BBC v posledních měsících k řadě stávek.

Britská vláda na vyřešení mzdových otázek nabídla Irsku přes 584 milionů liber. Čerpání balíčku ale závisí na obnovení severoirské vlády, která se v roce 2022 rozpadla, když „Demokratická unionistická strana (DUP) z kabinetu odešla kvůli nesouhlasu s pobrexitovými obchodními pravidly dohodnutými mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím. DUP dosud neukončila svůj bojkot vlády,“ píše ČTK.

Stávka podle BBC způsobí rozsáhlé narušení běžného provozu. Kromě pozastavené autobusové a vlakové dopravy bude také zavřena většina škol, silnice se tento den nebudou udržovat a omezený provoz bude ve zdravotnických zařízeních a na soudech. Zrušena byla například většina plánovaných nemocničních výkonů včetně chemoterapií nebo dialýz, uvádí BBC.

Reklama

Doporučované