Hlavní obsah

Největší Trumpova překážka. Má i větší šanci vyprovodit Bidena z Bílého domu

Foto: Nikki Haley/X.com

Nikki Haleyová během závěru kampaně v Iowě.

Reklama

aktualizováno •

Z Iowy sice Nikki Haleyová odešla třetí, do nadcházející bitvy v New Hampshire má ovšem lépe nabito než Ron DeSantis, říká pro SZ americký politolog Timothy Hagle. Dokáže se stát silnou republikánskou alternativou k Trumpovi?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od oficiálního začátku volebních shromáždění v Iowě uběhlo jen pár minut a americká média již projektovala jasné vítězství Donalda Trumpa s náskokem desítek procentních bodů. Potvrdily se tím dřívější průzkumy a alespoň protentokrát i myšlenka, že bývalý prezident má Republikánskou stranu z velké části stále pod palcem.

Svědčí o tom třeba i výsledky průzkumu mezi lidmi, kteří v pondělí dorazili hlasovat, provedeného pro stanici CNN. Podle toho se totiž asi polovina iowských účastníků volebních shromáždění považuje za příslušníky hnutí MAGA (Make America Great Again, tedy Udělejme Ameriku zase velkou), založeného Donaldem Trumpem.

Přibližně dvě třetiny republikánů pak dokonce nevěří, že Joe Biden prezidentské volby před čtyřmi lety vyhrál legitimně, a souhlasí tak s interpretací Donalda Trumpa, kterou několikrát odmítly americké soudy, a to i ve státech kontrolovaných republikány.

„Víme, že je to strana Donalda Trumpa. Otázka je, jak moc,“ analyzoval volební situaci ve vysílání CNN moderátor a známý odborník na volební výsledky John King.

I vzhledem k exprezidentově jasné dominanci se pozornost přesunula jinam – k souboji o druhé místo, kde vznikal obrázek toho, jak vlastně smýšlí druhá polovina voličů v Iowě. Vyrovnaný souboj tam dlouhou dobu sváděl floridský guvernér Ron DeSantis a bývalá guvernérka Jižní Karolíny a někdejší Trumpova velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová.

Jak hlasovali účastníci republikánských volebních shromáždění v Iowě?
Donald Trump51 %
Ron DeSantis21,2 %
Nikki Haleyová19,1 %
Vivek Ramaswamy7,7 %
Asa Hutchinson0,2 %
Zdroj: CNN po sečtení zhruba 99 % hlasů

Iowa nestačí, Rone

Přestože například list The New York Times již predikuje stříbrnou medaili pro DeSantise, o přesvědčivé vítězství, ve které politik pravděpodobně doufal, spíše nepůjde. Iowa byla přitom pro guvernéra rozhodující stát, jelikož v nadcházejících týdnech do politického dění promluví voliči z koutů USA, kde ztrácí.

„DeSantis kladl největší důraz na Iowu, takže druhé místo je dobré, ale potřeboval si vést lépe,“ okomentoval průběžné výsledky pro Seznam Zprávy politolog z Iowy Timothy Hagle. „Náskok Trumpa nesnížil a před Haleyovou je jen o pár bodů, takže jeho cesta je obtížnější.“

„Podle mých informací se nyní chystá do Jižní Karolíny, než se znovu zaměří na New Hampshire. V New Hampshire byl totiž hodně pozadu, ale zřejmě si myslí, že může Haleyovou předehnat v Jižní Karolíně. Uvidíme, jestli to vyjde,“ dodal odborník.

Že ani druhé místo nemusí DeSantisovi nahnat vítr do plachet, avizoval Hagle již před volebním večerem. I kdyby totiž guvernér dokázal stáhnout rozdíl mezi ním a Trumpem, obrázek oslabeného exprezidenta (který se navíc úplně nenaplnil) by nakonec mohl pomoci spíše Haleyové, které průzkumy v New Hampshire a jejím domovském státě Jižní Karolíně dlouhodobě přisuzují druhé místo.

Rozhovor z Iowy

Na volební shromáždění v Iowě je Trump letos lépe připraven než před osmi lety. Má loajální a oddanou základnu i velký tým lidí v terénu, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy autorka výjimečně přesných průzkumů Ann Selzerová.

V obou státech si Haleyová před DeSantisem drží dvouciferný náskok a v New Hampshire, kde ji podpořil guvernér Chris Sununu a kde se primárky konají již za týden, dokonce dotahuje i Trumpa. Od toho ji podle projektu FiveThirtyEight (538), který je předním agregátorem volebních průzkumů různých agentur, dělí zhruba 11 procentních bodů.

„Zdá se, že Haleyová si vedla dostatečně dobře na to, aby se dalo říci, že na New Hampshire má nabito. To pro ni bude klíčový stát,“ zdůraznil Hagle, který působí na University of Iowa. „Bude si tam muset vést dobře, aby získala pevnější půdu pod nohama v Jižní Karolíně.“

Také zdroje z jejího štábu oslovené v průběhu sčítání stanicí CNN přiznaly, že případné třetí místo v Iowě vyvine na její kampaň před New Hampshire „velký tlak“.

Vzestup Haleyové

Haleyová v průzkumech různých států posílila zejména v posledních týdnech. Spolu s tím se ale začalo jejím směrem valit také více útoků a nechyběly ani přešlapy, za které si od různých lidí vysloužila kritiku. Příkladem může být třeba její odmítnutí uznat, že otroctví bylo příčinou občanské války v USA. Toto tvrzení ale nakonec odvolala.

V Iowě jí pak nejspíše zrovna nepomohlo ani to, že dlouhodobě dávala najevo, jak nízká očekávání ohledně tohoto státu má. Jedním z jejích přešlapů totiž podle médií byl i výrok na setkání s voliči v New Hampshire, které vyzvala k „opravení výsledků z Iowy“.

Co Haleyové ovšem hraje do karet, aby se stala Trumpovou republikánskou alternativou, jsou její šance na úspěch ve finální rovince boje o Bílý dům. V té se republikánský kandidát postaví proti demokratickému, kterým s největší pravděpodobností bude současný prezident Joe Biden. A podle průzkumů by si nejlépe měla vést právě bývalá guvernérka.

Průzkum z dílny The Wall Street Journal jí na konci minulého roku v tomto potenciálním střetu dokonce přisoudil výhru o celých 17 procentních bodů.

Koho byste volili za prezidenta USA?
Joe BidenNikki Haleyová
45 %53 %
Joe BidenRon DeSantis
48 %51 %
Joe BidenDonald Trump
48 %50 %
Průzkum probíhal na vzorku 2870 dospělých občanů USA od 10. do 12. ledna 2024, statistická chyba se pohybuje v rozmezí ± 2,5 procentního bodu.
Zdroj: YouGov/CBS News

„Víte, co to znamená? To je víc než prezidentský úřad. To jsou guvernérské posty, Sněmovna reprezentantů, Senát, školské rady, ale víc než to, do Washingtonu půjdete s dvouciferným vítězstvím nad Bidenem,“ apelovala již dříve Haleyová na voliče ve světle těchto předpovědí.

Po třetím místě v Iowě se dokonce otevřeně pasovala do role Trumpovy hlavní soupeřky. „Když se podíváte na to, jak si vedeme v New Hampshire, Jižní Karolíně a v dalších státech, mohu s jistotou říct, že dnes jsem z těchto republikánských primárek udělala klání dvou lidí,“ prohlásila sebevědomě Haleyová.

Trumpovi v povolebním projevu gratulovala, ale zároveň na něj nečekaně zaútočila kvůli jeho soudním sporům i vysokému věku. DeSantise vůbec nejmenovala.

V hledáčku Trumpa

Potenciální nebezpečí, které Haleyová představuje, již nejspíše vycítil i Trump a jeho tým. Zatímco uplynulé měsíce jeho kampaň útočila zejména na DeSantise, který byl dlouhou dobu považován za jeho hlavního vyzyvatele, se začátkem nového roku se Trumpova pozornost stáčí i směrem k jeho bývalé věrné stoupenkyni.

Do éteru se tak v New Hampshire dostala reklama, která se snaží spojit imigrační postoje Haleyové s postoji prezidenta Joea Bidena tvrzením, že oba byli proti „Trumpově zdi“ na hranicích s Mexikem. Právě téma migrace je totiž jedním z těch, jež na republikánské voliče působí.

Trump osobně prohlásil i to, že Haleyová není dostatečně tvrdá na prezidentskou pozici, a i když „odvedla dobrou práci“, na hlavu státu se podle něj nehodí. To ovšem bývalá guvernérka odmítla s tím, že v době, kdy pro něj pracovala v OSN, mluvil exprezident jinak.

„Říká to proto, že teď ví, že je v průšvihu,“ uvedla Haleyová pro CNN. „Ví, že se z toho stává závod dvou lidí.“

Náročná cesta

Porážka Trumpa v boji o republikánskou nominaci však vůbec není blízko. Rozdíl, se kterým exprezident v celostátních průzkumech vede, je totiž stále významně velký, a přestože se Haleyová v počátcích snažila nalákat i Trumpovy voliče, její cílová skupina je teď jinde.

„Je vnímána více jako republikánka napojená na establishment než třeba DeSantis, což ji nevykresluje v dobrém světle zejména mezi podporovateli Trumpa, kteří jsou proti této ‚vládnoucí vrstvě,“ poukázal na jednu ze slabých stránek Haleyové politolog Hagle.

„Haleyovou pak vnímají také jako osobu, která je ochotnější se angažovat v zahraničněpolitických záležitostech, zejména ve válce na Ukrajině, jejíž je silnou zastánkyní,“ dodal odborník.

Primárky v Iowě podrobněji

Volební maraton v USA začal. Republikáni ve státě Iowa vybrali své kandidáty pro listopadové prezidentské volby. Dění v třímilionovém státě amerického Středozápadu sledujeme v online reportáži:

Cesta k úspěchu je tak pro Haleyovou plná překážek a výzev, pokud se jí ovšem povede v nadcházejících volebních kolech a dokáže ze sebe udělat Trumpovu jedinou alternativu, mohla by ještě exprezidentovu jízdu ke stranické nominaci podrobit náročné zkoušce.

Podporu v tom má ostatně i od některých demokratů, jak informovala například agentura AP. Její reportér totiž v Iowě narazil na voličku Carol Hendrickovou, která je celoživotní demokratkou, ale v pondělí večer se zaregistrovala jako republikánka, aby mohla svůj hlas dát Haleyové.

„Udělám cokoliv, co můžu, aby se Trump znovu nestal prezidentem,“ cituje agentura Hendrickovou, na jejíž hlas však Haleyová nemůže v listopadu spoléhat. Kdyby totiž bývalá guvernérka opravdu dosáhla na stranickou nominaci, lepší volbou by pro ni stále byl Biden.

Reklama

Doporučované