Hlavní obsah
Online

Trump si připsal bleskové prezidentské vítězství. A vyřadil dva soupeře

Foto: Evan El-Amin, Shutterstock.com

Donald Trump jasně zvítězil ve volebních shromážděních ve státě Iowa.

Reklama

aktualizováno •

Volební maraton v USA začal. Republikáni ve státě Iowa vybrali své kandidáty pro listopadové prezidentské volby. Dění v třímilionovém státě amerického Středozápadu jsme sledovali v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace:

  • Voliči v Iowě své favority pro nominaci do listopadových prezidentských voleb vybírali jako první z celých Spojených států.
  • V republikánském klání zvítězil bývalý prezident Donald Trump. Jeho pozice je tak dominantní, že ho přední americká média označila za vítěze už půl hodiny po začátku hlasování na základě prvních výsledků. Získal víc než polovinu hlasů.
  • Na druhém místě skončil guvernér Floridy Ron DeSantis, ukazují projekce amerických stanic. Relativním úspěchem v Iowě by mohl povzbudit svou kampaň, která v poslední době ztrácela dech.
  • Do primárek v New Hampshire plánovaných na příští týden jde zatím v lepší kondici bývalá Trumpova velvyslankyně při OSN a někdejší guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, která v Iowě skončila těsně třetí. Podle průzkumů by v příštím střetu mohla teoreticky ohrozit i první místo Donalda Trumpa.
  • Podnikatel Vivek Ramaswamy pozastavil kampaň a podpořil Donalda Trumpa. Z boje o nominaci odstoupil i bývalý guvernér Arkansasu Asa Hutchinson.
  • Výsledky u demokratů budou jasné až v březnu, protože iowští straníci své favority tentokrát vybírají korespondenčně. Joea Bidena v celém nominačním procesu ale prakticky nemá kdo porazit.
  • Po Iowě odstupuje už druhý kandidát

    Že se ucházel o republikánskou nominaci, si v Česku nejspíš všimli jen velcí znalci americké politiky, protože nikdy nezískal velkou podporu v průzkumech. Teď bývalý guvernér státu Arkansas Asa Hutchinson oznámil konec své kampaně.

    Není se moc čemu divit. Při volebních shromážděních v Iowě podle průběžných výsledků neoslovil ani 200 voličů, hlasovalo jich asi 120 tisíc.

    Hutchinson se profiloval jako velký kritik Donalda Trumpa, exprezident podle něj není způsobilý vrátit se do Bílého domu. „Moje sdělení, že jsem zásadovým republikánem se zkušenostmi, a říkání pravdy o momentálním favoritovi se v Iowě neuchytilo,“ napsal ve svém komentáři k výsledku Iowě. Vítězi hlasování pogratuloval.

    Už krátce po skončení shromáždění pozastavil svou kampaň také podnikatel Vivek Ramaswamy, který podpořil Donalda Trumpa.

    Foto: Facebook/Governor Asa Hutchinson

    Asa Hutchinson, vnitrostranický kritik favorita republikánských primárek Donalda Trumpa.

  • Debata jednoho muže?

    Před příštím hlasováním by se podle plánu měli republikánští kandidáti střetnout v další prezidentské debatě, konkrétně ve čtvrtek ve městě Golfstown v New Hampshire. Momentálně to ale vypadá, že na ni přijde jen jeden z nich.

    Donald Trump debaty celou dobu ignoruje, aby dal najevo svou pozici jednoznačného favorita. Kvůli tomu teď ale na další nechce dorazit Nikki Haleyová, svou účast podmiňuje tím, že přijde i Trump. „Další debata, které se zúčastním, bude buď s Donaldem Trumpem, nebo s Joem Bidenem. Těším se na to,“ napsala bývalá guvernérka Jižní Karolíny na sociálních sítích.

    Ron DeSantis ji obvinil, že se bojí a nechce odpovídat na složité otázky. „Realita je taková, že nekandiduje kvůli (prezidentské) nominaci, ale proto, aby se stala Trumpovou viceprezidentkou,“ domnívá se floridský guvernér. On prý voliče „neodbude“ a těší se na „debatu se dvěma prázdnými stupínky“.

  • Směr New Hampshire. Někteří se zastávkou

    Trojice uchazečů o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb hned den po volebních shromážděních v Iowě pokračuje v kampani. Všichni se brzy ocitnou ve státě New Hampshire, kde se už za týden střetnou v primárkách.

    Jako jediná zatím do tohoto novoanglického státu s 1,4 miliony obyvatel dorazila Nikki Haleyová. „Hodinu jsme spali a jsme připravení začít,“ prohlásila po příjezdu do města Concord. V New Hampshire jí průzkumy dávají silnou pozici, a pokud chce mít reálnou šanci získat nominaci, měla by tam porazit Donalda Trumpa.

    Na něj i na prezidenta Joea Bidena zaútočila v novém volebním klipu. „Dva nejneoblíbenější politici v Americe? Trump a Biden. Oba jsou pohlceni chaosem, negativitou a křivdami minulosti,“ říká se v klipu, který se snaží využít toho, že většina Američanů si nepřeje opakování souboje Trump-Biden.

    Vítěz z Iowy Donald Trump má večer v plánu mítink v New Hampshire. Předtím ale dorazil na soudní jednání v New Yorku, kde se vybírá porota v jednom z jeho sporů. Proces má rozhodnout o žádosti spisovatelky E. Jean Carrollové o odškodné ve výši 10 milionů dolarů za urážlivé výroky, které Trump na její adresu pronesl po vynesení verdiktu, jež ho v občanskoprávním sporu uznal odpovědným za sexuální zneužití autorky z 90. let.

    Plány Rona DeSantise potvrzují odhady expertů, že floridský guvernér má v plánu primárky v New Hampshire trochu upozadit. Průzkumy ho tam totiž kladou dokonce až za kandidáty, kteří nedávno ze souboje o nominaci odstoupili. Nejdřív tak zamíří na ranní mítink do Jižní Karolíny, která je další v pořadí. Večer by se ale i on měl objevit na severu.

  • Nízká účast

    Republikánských volebních shromáždění se letos v Iowě zúčastnilo asi 110 tisíc voličů. Před osmi lety, kdy v klání naposledy nekandidoval úřadující prezident, hlasovalo 186 tisíc lidí. V prezidentských volbách v roce 2020 Donalda Trumpa proti Joeu Bidenovi podpořilo skoro 900 tisíc lidí.

    K nízké volební účasti zcela jistě přispěly i tuhé mrazy, které v posledních dnech Iowu trápí. Teploty tam klesaly i desítky stupňů pod bod mrazu.

  • Trump zvítězil, kde mohl

    Donald Trump v Iowě podle průzkumů stanic CNN, CBS News i Fox News zvítězil prakticky u všech skupin obyvatel. Bodoval u žen i mužů, u starších i mladších, bodoval dokonce i u univerzitně vzdělaných republikánských voličů, což je tradičně jeho slabší stránka. Asi polovinu hlasujících podle Fox News oslovil také mezi republikány pod 30 let.

    Dominanci bývalého prezidenta podporují i průběžné výsledky hlasování. Trump podle nich vítězí v 98 z 99 iowských okresů, své soupeře v tomto třímilionovém státě převálcoval na venkově i ve městech. Ve zbývajícím okrese vede Nikki Haleyová o jediný hlas, což se ještě může změnit, protože některé hlasy z Johnson County stále chybí.

    Trumpova síla mezi iowskými republikány ale příliš nevypovídá o jeho šancích v listopadovém souboji s Joem Bidenem. Stát totiž v posledních letech hlasuje – sice ne drtivě, ale zato takřka vždy – pro republikány, takže s jeho vítězstvím se počítá. Barack Obama tam sice dvakrát vyhrál, ale ten měl ve srovnání s dalšími demokraty na americkém Středozápadě nezvykle silnou pozici.

  • CNN: Sečteno asi 99 procent hlasů, výsledky se nemění

    Jak hlasovali účastníci republikánských volebních shromáždění v Iowě?
    Donald Trump51 %
    Ron DeSantis21,2 %
    Nikki Haleyová19,1 %
    Vivek Ramaswamy7,7 %
    Asa Hutchinson0,2 %
    Zdroj: CNN po sečtení zhruba 99 % hlasů
  • Z třetího místa nejvážnější soupeřkou Trumpa

    „Zdá se, že Haleyová si vedla dostatečně dobře na to, aby se dalo říci, že na New Hampshire má nabito. To pro ni bude klíčový stát,“ komentoval úterní výsledky pro Seznam Zprávy americký politolog Timothy Hagle, který působí na University of Iowa.

    Zároveň ale upozornil, že cesta k nominaci pro ni bude velmi složitá. „Bude si tam muset vést dobře, aby získala pevnější půdu pod nohama v Jižní Karolíně,“ narážel Hagle na další stát, kde se bude brzy hlasovat. Silnou pozici si tam udržuje jasný favorit republikánského klání Donald Trump.

  • Kalendář letošních primárek

    DatumStátDemokratéRepublikáni
    23. ledenNew Hampshireprimárky*primárky
    3. únorJižní Karolínaprimárkyx
    6. únorNevadaprimárkyx
    8. únorNevada, Americké Panenské ostrovyxvolební shromáždění
    24. únorJižní Karolínaxprimárky
    27. únorMichiganprimárkyprimárky
    2. březenIdaho, Michigan, Missourixvolební shromáždění
    1. - 3. březenWashington, D.C.xprimárky
    4. březenSeverní Dakotaxvolební shromáždění
    5. březen (Superúterý)17 států a teritoriírůznérůzné
    Pozn.: Demokraté v New Hampshire pořádají primárky v rozporu s rozhodnutím celostátního vedení strany, které je proto neuznává. Joe Biden v nich oficiálně nekandiduje, ale voliči ho mohou do volebního lístku dopsat.
  • Biden: Vy a já proti extrémním MAGA republikánům

    Demokratický prezident Joe Biden po volebních shromážděních v Iowě označil Donalda Trumpa za jasného favorita republikánských primárek. V příspěvku na sociální síti X ale listopadové volby označil za souboj „vás a mě“ s „extrémními MAGA republikány“.

    MAGA je zkratka odkazující na heslo Trumpovy kampaně z roku 2016: Make America Great Again (Udělejme Ameriku zase velkou). Později se pod tímto symbolem začali sdružovat radikálnější příznivci Republikánské strany.

  • Biden by zatím prohrál se všemi republikánskými soupeři

    Obhajující prezident Joe Biden nejde do volebního roku v nejlepší kondici. Podle celostátního průzkumu agentury YouGov pro stanici CBS News z minulého týdne mírně ztrácí na všechny tři hlavní uchazeče o republikánskou nominaci.

    Nutno zdůraznit, že náskok Donalda Trumpa a Rona DeSantise je pouze v rámci statistické chyby. Výraznější převahu má pouze Nikki Haleyová.

    Koho byste volili za prezidenta USA?
    Joe BidenNikki Haleyová
    45 %53 %
    Joe BidenRon DeSantis
    48 %51 %
    Joe BidenDonald Trump
    48 %50 %
    Průzkum probíhal na vzorku 2870 dospělých občanů USA od 10. do 12. ledna 2024, statistická chyba se pohybuje v rozmezí ±2,5 procentního bodu.
    Zdroj: YouGov/CBS News

    Stav Bidenovy kampaně jsme rozebírali podrobně:

  • Jeden z kola ven. Ramaswamy pozastavuje kampaň

    Konzervativní buřič, jak ho označují média, Vivek Ramaswamy po čtvrtém místě v republikánských volebních shromážděních v Iowě pozastavuje svou kampaň.

    „Dnes v noci se budu držet pravdy. První nepříjemná pravda, a to pro mě bylo těžké, ale musím přiznat…, že jsme nedosáhli toho překvapení, kterého jsme dnes v noci chtěli dosáhnout,“ zhodnotil podporu necelých osmi procent iowských republikánů Ramaswamy.

    V dalších primárkách podpořil Donalda Trumpa a oznámil, že se osobně připojí k jeho kampani v New Hampshire.

    Foto: Juli Hansen, Shutterstock.com

    Momentka Viveka Ramaswamyho pořízená během jednoho z mítinků v Iowě.

  • Haleyová zaútočila na Trumpa a pasovala se na jeho hlavní soupeřku

    „Děkuji, Iowo,“ zahájila své povolební vystoupení bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. Poděkovala své rodině: „Miluji tě, Michaele,“ vzkázala manželovi.

    „Když se podíváte na to, jak si vedeme v New Hampshire, Jižní Karolíně a v dalších státech, mohu s jistotou říct, že dnes jsem z těchto republikánských primárek udělala klání dvou lidí,“ prohlásila sebevědomě Haleyová.

    Haleyová dávala dlouhodobě najevo, že její očekávání v Iowě jsou spíš nízká, těsným třetím místem tak v zásadě naplnila očekávání. Zdroje CNN ze štábu oslovené v průběhu sčítání ale přiznávají, že to bude znamenat „velký tlak“ před primárkami v New Hampshire plánovanými na příští týden.

    Podpora Haleyové v průzkumech nicméně v posledních týdnech rostla a v New Hampshire ji od Donalda Trumpa dělí jen několik procentních bodů. V dalším státě v pořadí – její domovské Jižní Karolíně – nicméně za Trumpem výrazně zaostává. DeSantise by ale mohla s přehledem porazit.

    Haleyová v iowském projevu na Trumpa ostře zaútočila. Poukázala na jeho vysoký věk, soudní spory nebo vysoké zadlužování Spojených států během jeho vlády. „Amerika si zaslouží něco lepšího,“ prohlásila Haleyová. Slíbila boj proti migraci i odklon od politiky Joea Bidena.

    Foto: Ben Von Klemperer, Shutterstock.com

    Nikki Haleyová během kampaně ve státě New Hampshire.

  • Projekce CNN a Fox News: DeSantis skončí druhý

    Floridský guvernér Ron DeSantis si pravděpodobně z Iowy odveze druhé místo. Předpokládají to projekce amerických televizních stanic CNN a Fox News. Pro konzervativního politika jde o důležitou vzpruhu, protože jeho štáb právě na Iowu sázel a do tamní kampaně hodně investoval.

    Jeho další vyhlídky přesto nejsou ideální. „V New Hampshire (kde se konají další primárky, pozn. red.) si ale Haleyová vede mnohem lépe než on,“ poznamenal pro Seznam Zprávy ještě před kláním v Iowě americký politolog Timothy Hagle.

    S výsledky v Iowě není podle zdrojů CNN z DeSantisova štábu spokojený ani samotný kandidát. Jeho náskok na Nikki Haleyovou totiž činí jen zhruba dva procentní body.

    V prvním projevu po hlasování dal ale DeSantis najevo radost a odhodlání zvrátit průběh primárek. „Všichni byli proti nám,“ prohlásil floridský guvernér s tím, že všem odpůrcům v Iowě uštědřili ránu.

    Foto: Juli Hansen, Shutterstock.com

    Ron DeSantis během kampaně v Iowě.

  • Blíží se odveta Biden–Trump?

    Podle průzkumů i průběžných výsledků z Iowy mezi republikánskými adepty na prezidentskou nominaci jasně dominuje Donald Trump, zatímco u demokratů patří první místo Joe Bidenovi. Podle průzkumu agentury AP je ale z možného opakování duelu z roku 2020 mezi těmito politiky nadšeno jen poměrně málo Američanů.

    „Biden a Trump jsou nyní nejslabšími kandidáty, přesto se jich však ani jedna strana nedokáže zbavit,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy americký politolog Timothy Hagle.

    Podle toho demokraté vlastně chtějí Trumpa jako svého soka, protože Biden už ho jednou dokázal porazit, a vzhledem ke všem okolnostem ho mohou „démonizovat“ jako nikoho jiného. Na druhou stranu Biden je ale také jediný kandidát, kterého Trump může porazit už jen kvůli obavám ohledně Bidenova věku.

  • Průběžné výsledky republikánského souboje

    Jak hlasovali účastníci republikánských volebních shromáždění v Iowě?
    Donald Trump50,9 %
    Ron DeSantis21,3 %
    Nikki Haleyová19,1 %
    Vivek Ramaswamy7,7 %
    Asa Hutchinson0,2 %
    Zdroj: CNN po sečtení zhruba 85 % hlasů
  • Trump v prvním projevu vyzval ke sjednocení

    „Myslím, že toto je chvíle pro všechny v této zemi, aby se sjednotili,“ prohlásil Donald Trump v prvním projevu po pravděpodobném vítězství republikánských volebních shromáždění v Iowě. Republikáni i demokraté, konzervativci i liberálové by se podle něj měli spojit ve snaze zastavit umírání ve světě, které prý nebylo horší.

    Trump také gratuloval svým soupeřům. „Myslím, že jsou to bystří lidé, úžasní lidé,“ prohlásil na adresu Rona DeSantise, Nikki Haleyové a Viveka Ramaswamyho. Trump podle průběžných výsledků získal v Iowě víc hlasů než všichni ostatní kandidáti dohromady.

    Exprezident poděkoval lidem v Iowě, ale i své rodině a svým politickým podporovatelům.

    „Chce ukázat, že je po všem,“ zhodnotila Trumpův projev ve vysílání CNN v první reakci komentátorka Abby Phillipová. Neobvykle smířlivým postojem vůči soupeřům Trump možná naznačuje snahu rychle sjednotit Republikánskou stranu proti prezidentu Bidenovi a demokratům.

  • Biden se snaží využít Trumpovo vítězství

    Volební štáb demokratického prezidenta Joea Bidena se snaží využít vítězství Donalda Trumpa v Iowě k mobilizaci příznivců a získání darů na kampaň. V čerstvém e-mailu podporovatelům varuje před „podlými útoky a nekončícími lžemi“, které ovládnou kampaň, pokud Trump získá republikánskou nominaci.

    „Musíme pracovat ještě tvrději,“ píše se v e-mailu citovaném CNN.

    Biden a jeho spojenci v kampani opakovaně vykreslují Trumpa jako ohrožení americké demokracie, připomínají například jeho soudní spory a snahu zvrátit výsledky voleb v roce 2020.

    Zatím to ale nevypadá, že by tato strategie fungovala. Trump nejenže podle průzkumů jasně vede v souboji o republikánskou nominaci, ale zároveň si udržuje i mírný náskok na Bidena v případě, že se v listopadových prezidentských volbách zopakuje jejich střet z roku 2020.

  • Demokratičtí kandidáti v boji o Bílý dům

    • Joe Biden: Současný americký prezident, který v letech 2009 až 2017 působil ve funkci viceprezidenta.
    • Dean Phillips: Americký poslanec za Minnesotu, který sice politicky smýšlí jako Biden, volá ale po mladším kandidátovi.
    • Marianne Williamsonová: Autorka seberozvojových knih, lektorka a aktivistka, která se považuje za progresivní demokratku. Jde o její druhý pokus v boji o Bílý dům.
    Foto: Seznam Zprávy

    Demokraté bojující o nominaci do finálního boje o Bílý dům.

  • DeSantis si stěžuje na ovlivňování voleb

    Volební štáb republikána Rona DeSantise si stěžuje na média, která podle něj příliš rychle prohlásila za vítěze volebních shromáždění v Iowě Donalda Trumpa.

    „Je absolutně nehorázné, že se média podílí na ovlivňování voleb, když vyhlašují vítěze předtím, než desítky tisíc Iowanů vůbec dostaly možnost volit,“ napsal na sociální síti X mluvčí štábu Andrew Romeo.

    O ovlivňování voleb často mezi republikány mluví Donald Trump. Mediální projekce výsledků před jejich oficiálním zveřejněním kritizoval během voleb v roce 2020, ve kterých ho porazil demokrat Joe Biden.

    Nové je ale to, že DeSantisův štáb naznačuje, že média pomáhají Trumpovi, poznamenává BBC. Obvykle republikáni viní média z úmyslného poškozování bývalého prezidenta.

    Projekce výsledků jsou ale v amerických médiích běžné. Provádějí je na základě aktuálních průzkumů u volebních místností i historických vzorců hlasování.

Reklama

Hlavní zprávy