Hlavní obsah

Nejvýnosnější zločin ze všech. Uprchlické krize využívají obchodníci s lidmi

Foto: Profimedia.cz

Z Ukrajiny prchají převážně ženy a nezletilí.

Reklama

Na hranicích Ukrajiny nečekají na válečné uprchlíky jenom laskaví dobrovolníci. Hlavně na ženy a děti se začaly soustředit i kriminální skupiny, které chtějí využít jejich zranitelnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Válka na Ukrajině, již rozpoutalo Rusko, trvá už přes dva týdny. Jen během nich uteklo ze země více než 2,5 milionu lidí – a podle představitelů Evropské unie i Organizace spojených národů by nakonec odlivová vlna mohla čítat až sedm milionů osob. Ty zamíří především do sousedního Polska, Moldavska, Maďarska, Rumunska a na Slovensko.

Kromě výzev, které se přímo pojí s přesunem tak vysokého počtu lidí, dosud především žen a dětí, ve vzduchu visí další riziko. Na uprchlické vlně totiž začínají podle britského deníku The Daily Mail vydělávat zločinecké gangy, které se zaměřují na obchod s lidmi.

Někteří lidé prchající před hrůzami války by tak mohli skončit jako sexuální pracovníci nebo domácí otroci, stejně jako by mohli být zapleteni do dalších aktivit zločineckých skupin. A to v zemích napříč Evropou.

Situaci na Ukrajině sledujeme on-line:

Nárůst takových případů ve „znepokojující míře“ očekává podle listu The Independent humanitární organizace Care. V zemích sousedících s Ukrajinou mají kriminální skupiny podle organizace základny a jsou již připravené uprchlické krize využít.

Lauren Agnewová z Care, jež se problematikou obchodování s lidmi zabývá, upozornila, že kabinety evropských zemí by si měly být vědomy toho, jaká další nebezpečí s válečným konfliktem na východě Evropy a uprchlickou vlnou souvisí.

„Řeč je o velmi zranitelných, zoufalých osobách,“ uvedla k lidem prchajícím před válkou Agnewová. „Obchodníci s lidmi budou na tuto krizi nahlížet jako na obchodní příležitost ke kšeftování s uprchlíky po celé Evropě,“ dodala pro The Independent.

Gangy k lapení osob používají jednoduchou taktiku. Někteří obchodníci s lidmi například mohou ukrajinským uprchlíkům samaritánsky nabídnout převoz přes hranice nebo do jedné z evropských zemí, vylákat je z bezpečí uprchlických center na hranicích a následně po nich na oplátku požadovat zaplacení obrovské sumy peněz. Tím je donutí zadlužit se, načež je vydají na milost a nemilost gangům.

Agnewová apelovala na evropské vlády, aby v této oblasti zvýšily úsilí – zejména v odhalování a prevenci takových trestných činů. Ve Velké Británii podle ní v příštích měsících naroste počet ukrajinských obětí obchodu s lidmi.

Nejvíce ohrožení jsou nezletilí

V současnosti, po dvou týdnech od začátku válečného konfliktu, nejde jen o domněnky. Od ukrajinských hranic přicházejí příběhy, které varování Agnewové a dalších potvrzují.

Od své kamarádky, která přešla z Ukrajiny do Polska, jsem slyšela, že ji do Varšavy vzal nějaký chlap. Původně jí řekl, že je to cesta zadarmo, když ale do města dojeli, řekl si o peníze. Začal být agresivní, ne tedy ve fyzickém slova smyslu, říkal jí, že mu ty peníze dluží a že pro něj bude muset pracovat. Ona začala křičet a podařilo se jí utéct, okolo byli lidé, kteří je pozorovali. Teď to raději šíříme dál, aby si lidé dávali pozor.
nejmenovaná sedmadvacetiletá ukrajinská žena

Podobný scénář potvrdil i Rafal Wlodek, humanitární pracovník působící v uprchlickém centru kousek od polského Přemyšlu: „Máme zprávy o tom, že nějací lidé vzali k sobě do auta uprchlíky s tím, že je dopraví dál do Polska. Ale místo toho je dovezli na odlehlé místo a dali jim na výběr: buď zaplatí tisíc zlotých (skoro 5300 korun), nebo je z auta vyhodí.“

„Není pochyb o tom, že někteří lidé této situace zneužívají, proto dáváme dohromady seznam důvěryhodných osob, které mohou převážet ženy a děti. Chceme se vyhnout tomu, aby byli lidé zneužíváni a prodáváni,“ dodal Wlodek.

A před obdobnými nástrahami varuje uprchlíky i německá policie. Naštěstí podezřelí muži čekající na berlínském hlavním nádraží na Ukrajinky „jsou tak nápadní, že na sebe ihned upoutají pozornost dobrovolníků i našich lidí“, uvedl pro stanici DW mluvčí spolkové policie. Žádné závažnější trestné činy zatím v této souvislosti neeviduje.

Německý list Die Zeit upozornil s odkazem na vyjádření eurokomisařky pro vnitřní záležitosti Ylvy Johanssonové na to, že obzvlášť v ohrožení jsou nezletilí uprchlíci. Podle některých zpráv se totiž zločinci vydávají za příbuzné sirotků, které pak v dalších zemích vykořisťují.

„Obchodování s lidmi je nejvýnosnější zločin ze všech,“ řekla Johanssonová europoslancům. „Drogy nebo zbraně se dají prodat jen jednou. Ti, kteří obchodují s dětmi, je ale mohou prodávat zas a znovu. Máme povinnost tyto děti chránit. Musíme udělat mnohem víc než dříve,“ vyzvala eurokomisařka. A to s tím, že ačkoliv není k dispozici konkrétní číslo, odhaduje, že nezletilí tvoří necelou polovinu z celkového počtu ukrajinských uprchlíků.

Reklama

Doporučované