Hlavní obsah

Nejvyšší soud USA se bude zabývat Trumpovou účastí v primárkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr @whitehouse45

Exprezident USA Donald Trump.

Reklama

Colorado diskvalifikovalo Trumpa z tamních primárek. Trumpa z primárek vyloučila také vláda státu Maine, zatímco další státy podobné rozhodnutí odmítly učinit. Případem se zabývá nejvyšší soud.

Článek

Nejvyšší soud Spojených států dnes oznámil, že bude rozhodovat o tom, zda exprezident Donald Trump muže být vyloučen z některých letošních primárek před prezidentskými volbami. Konkrétně bude posuzovat Trumpovo odvolání proti verdiktu nejvyššího soudu státu Colorado, který ho diskvalifikoval z tamních primárek. Soud se tak přímo vloží do letošní prezidentské kampaně, poznamenala agentura AP.

Soud podle agentury učinil rozhodnutí zabývat se případem neobvykle rychle. Trump, hlavní favorit na republikánskou nominaci na prezidenta, se na Nejvyšší soud USA obrátil teprve ve středu poté, co jej nejvyšší coloradský soud rozhodnutím z 19. prosince diskvalifikoval z primárek s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy. Ten zakazuje zastávat veškeré veřejné funkce těm, kdo se zapojili do „povstání nebo vzpoury“, což se podle soudců v Coloradu a mnohých Trumpových kritiků týká i exprezidenta kvůli jeho počínání kolem vpádu jeho stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Proti rozhodnutí coloradského soudu se odvolala také Republikánská strana v Coloradu.

Nejvyšší soud zdůraznil nutnost rychlého rozhodnutí, protože primárky v jednotlivých státech začnou už brzy. Soud se bude sporem zabývat na počátku února. Na nejvyšším soudu USA aktuálně poměrem šest ku třem převažují soudci považovaní za konzervativní, z nichž tři nominoval sám Trump.

Reklama

Související témata:

Doporučované