Hlavní obsah

Nekonečné přesčasy: V Japonsku zemřel lékař, rodina viní vedení nemocnice

Foto: Assist m4x1ight happiness, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dvě stě hodin přesčasu za měsíc a čtvrt roku bez dovolené. Tak vypadaly poslední měsíce japonského lékaře, který minulý rok spáchal sebevraždu. Jeho rodina nyní veřejně viní přepracovanost, kterou se země snaží dlouhodobě snížit.

Článek

Rodina šestadvacetiletého japonského lékaře, který loni v květnu spáchal sebevraždu, se snaží apelovat na veřejnost a zákonodárce ohledně změny pracovní kultury, píše server Wion. Japonci totiž trpí kulturou přepracovanosti, která se stala osudnou i Takashimu Shingovi. Ten pracoval jako lékař v nemocnici ve městě Kóbe, ve které za jediný měsíc napracoval 207 hodin přesčasů a tři měsíce si nemohl vzít volno.

Přestože v červnu vládní inspekce práce rozhodla, že smrt muže byla pracovní příčinou kvůli prodloužené pracovní době a obrovskému tlaku, kterému musel čelit, nemocnice minulý týden na tiskové konferenci tato obvinění popřela, píše NHK.

V návaznosti na to Takashimova rodina prohlásila, že mladý muž byl zoufalý. Podle jeho matky si na svoji práci stěžoval dlouhodobě. Tvrdil prý, že je toho na něj moc a není, kdo by mu pomohl, nebo ho zastoupil.

„Neustále mi říkal, že se o něj nikdo nestará. Myslím, že ho to prostředí dostalo na hranu. Můj syn se už nikdy nestane laskavým lékařem, nebude schopen zachraňovat pacienty a přispívat společnosti,“ prohlásila jeho matka. „Upřímně však doufám, že se pracovní prostředí pro lékaře zlepší, aby se to v budoucnu neopakovalo,“ dodala.

Takashimův bratr na tiskové konferenci řekl, že mu pracovní doba s 200 hodinami přesčasů nepřijde normální, a obvinil vedení nemocnice ze špatného řízení pracoviště. To obvinění odmítlo. Mluvčí špitálu uvedl pro CNN, že nemocnice případ nepovažuje za problém přesčasu a „k problému se přestaneme vyjadřovat“.

Změny, které nepomáhají

Nejedná se o ojedinělý případ. Japonsko se s fenoménem „karoshi“ neboli smrti z přepracování potýká dlouhodobě. Zaměstnanci napříč různými odvětvími hlásí, že jsou nuceni pracovat přesčas pod obrovským tlakem. Problém se snaží řešit zákonodárci nejrůznější legislativou zaměřenou na prevenci úrazů a úmrtí v důsledku nadměrné pracovní doby.

Přesto se v posledních letech stala celá řada podobných případů. Například v roce 2017 dospěli japonští úředníci k závěru, že u 31letého politického reportéra, který zemřel v roce 2013, došlo k selhání srdce v důsledku dlouhých hodin strávených v práci. Ten měl odpracováno měsíc před svou smrtí na 159 hodin přesčasů.

Problém přepracování se ale dotýká zejména zdravotnictví. Zákonodárci přitom stanovili přesčasovou hranici, která měla platit pro většinu povolání, už v roce 2019. Pro lékaře byla odložena o pět let kvůli dopadu na pacienty. Od dubna příštího roku by ale měla platit i pro lidi pracující ve zdravotnictví. Podle nových norem by horní hranice měla činit 960 hodin ročně a 100 hodin měsíčně.

Na nový roční limit přitom podle letošní zprávy Asociace japonských lékařských fakult dosahuje už nyní na 35 % doktorů. Ten přitom bývá obecně označen za „hranici smrti z přepracování“. Studie z roku 2016 ukazuje, že více než čtvrtina nemocničních lékařů pracujících na plný úvazek pracuje až 60 hodin týdně, 5 % až 90 hodin a 2,3 % až 100 hodin.

Stejná diskuze čeká i Čechy

Změny ohledně přesčasů se ale budou dít i v Česku. Tuzemští zákonodárci nyní dokončují novelu zákoníku práce, která by měla zamezit dvě a více dvanáctihodinové směny za sebou.

Jedná se přitom o praxi doposud běžnou v mnoha českých nemocnicích. Zaměstnavatelé takto řeší nedostatek kvalifikovaných lékařů na pracovišti. Lékaři zase vydělají peníze, na které by jinak dosáhli pouze v soukromém sektoru. Nemocnice by v případě schválení novely musely měnit rozvrhy směn.

Reklama

Doporučované