Hlavní obsah

Německá ministryně obrany Lambrechtová podle médií rezignuje

Foto: Profimedia.cz

Zatím není jasné, kdo by Lambrechtovou případně ve funkci nahradil.

Reklama

aktualizováno •

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová chystá podle německých médií rezignaci. Čelila dlouhodobé kritice, která se v posledních týdnech stupňovala.

Článek

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová (SPD) rezignuje, píše s odvoláním na informace od několika zdrojů obeznámených se situací německý bulvární deník Bild.

Ministerstvo obrany na otázku agentury Reuters uvedlo, že zpráva Bildu je „fámou“, kterou nebude komentovat.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung (SZ) Lambrechtová podá rezignaci příští týden. O jejím nástupci už se interně jedná, ve hře je jméno zmocněnkyně Spolkového sněmu pro ozbrojené síly Evy Höglové.

O úmyslu ministryně rezignovat informovala po Bildu na základě svých zdrojů i některá další německá média - stanice NTV a deník Süddeutsche Zeitung. Podle SZ Lambrechtová o svém úmyslu již mluvila s kancléřem Scholzem a oznámí rezignaci příští týden.

Deník připomíná, že se by se tak jednalo o druhý odchod ze Scholzova kabinetu, který vládne od roku 2021, po rezignaci ministryně pro rodinu Anne Spiegelové (Zelení) v dubnu loňského roku. Spiegelová čelila kritice, že odjela na dovolenou krátce po předloňských ničivých povodních v Severním Porýní-Vestfálsku, při kterých zemřelo nejméně 170 lidí.

Rezignace Lambrechtové přichází po dlouhodobé kritice: ministryni bylo vytýkáno, že na svůj úřad nestačí a není schopná zajistit dodávky zbraní na Ukrajinu.

Německá pomoc Ukrajině

Německo dostalo od spojenců pochvalu, že se připojilo k USA a Francii a poskytne Ukrajině obrněná vozidla nebo raketové systémy. Pro zvýšené dodávky zbraní je ovšem jen čtvrtina Němců.

Nejprve chtěla Ukrajincům poslat pouze lehké vybavení, pod stupňujícím se tlakem ze zahraničí i dalších německých stran nakonec vláda souhlasila s dodávkou starších protileteckých obrněných vozů Gepard. Šéf opoziční CDU Friedrich Merz ale vzápětí připomněl, že jde o jedny z nejsložitějších zbraňových systémů, a že k nim Německo navíc nemá ani munici.

Lambrechtová loni musela také opakovaně vysvětlovat, proč vzala do armádního vrtulníku svého syna, když se vydala na služební návštěvu. Pravděpodobně si chtěla ušetřit cestu na společnou dovolenou na ostrov v Severním moři.

Naposledy pak vzbudila pozdvižení silvestrovským videem, ve kterém bilancovala uplynulý rok, zejména válku na Ukrajině. Její slova ale přehlušovaly výbuchy petard a ohňostroje v pozadí. Celý projev působil nepřipraveně a sklidil kritiku jak německé veřejnosti, tak i ve vládních kruzích.

Podle průzkumu společnosti INSA pro Bild se Lambrechtová umístila na posledním, dvacátém místě, co se týká popularity vrcholných politiků Spolkové republiky. Jen 9 procent oslovených považovalo její dosavadní působení ve funkci za pozitivní.

Z průzkumu institutu Civey pro zpravodajský portál t-online zase vyplynulo, že si 77 procent respondentů přálo její rezignaci.

Reklama

Doporučované