Hlavní obsah

Německo si připomnělo holokaust, lidé vyšli do ulic proti krajní pravici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Protesty se konají v den, kdy si Německo a další země připomínají 79. výročí osvobození nacistického tábora v Osvětimi.

Článek

V Německu ve středu vyšly znovu do ulic desítky tisíc lidí proti krajní pravici. Stalo se tak v den, kdy si svět připomíná oběti holokaustu a osvobození nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi, píší agentury. Protesty ve svém dnešním vystoupení znovu podpořil i německý kancléř Olaf Scholz.

V Düsseldorfu se demonstrace proti krajní pravici zúčastnilo podle policie na 100 000 lidí. V Kielu se shromáždilo 15 000 lidí a v Osnabrücku v Dolním Sasku pak 25 000 lidí. V tomto městě vystoupil na demonstraci ministr obrany Boris Pistorius ze sociální demokracie (SPD), který ostře kritizoval protiimigrační stranu Alternativa pro Německo (AfD). „Chtějí se vrátit do temných časů rasového šílenství, diskriminace, nerovnosti a nespravedlnosti,“ řekl ministr.

„Pro mě je důležité si připomínat oběti nacismu, ale také demonstrovat proti vzestupu krajní pravice,“ řekl agentuře AFP jeden z účastníků demonstrace v Kielu. Protesty proti AfD a krajní pravici se konají již několik týdnů. Nynější hněv veřejnosti vyvolalo zjištění investigativní skupiny Correctiv, že zástupci AfD a dalších krajně pravicových sdružení loni tajně jednali o tom, jak z Německa deportovat miliony lidí přistěhovaleckého původu.

Na dnešek a neděli je podle organizace Campact, která patří k organizátorům protestu, nahlášeno na 300 shromáždění proti krajní pravici. To je třikrát více než o předchozím víkendu, kdy podle odhadů vyšlo do ulic na 900 000 lidí, píše agentura AFP.

Demonstrace ve svém dnešním projevu ocenil německý kancléř Scholz. „Naše demokracie není darem od Boha, ale tvoří ji lidé,“ uvedl Scholz, podle kterého protesty proti krajní pravici demokracii posilují.

AfD od začátku protestů v průzkumech mírně oslabila, podle sondáží by jí však chtěla v celostátních volbách dát hlas asi pětina respondentů. Velkým testem obliby AfD budou červnové volby do Evropského parlamentu a především zářijové zemské volby v Sasku, Durynsku a Braniborsku. Ve všech těchto regionech je Alternativa pro Německo podle průzkumů nejsilnější stranou.

Reklama

Doporučované