Hlavní obsah

Nová éra začala. Scholz převzal kancléřství od Merkelové

Foto: Profimedia.cz

Olaf Scholz oficiálně převzal kancléřství od Angely Merkelové.

Reklama

aktualizováno •

Spolkový sněm ve středu zvolil sociálního demokrata Olafa Scholze novým německým kancléřem. Scholz volbu přijal a následně ho kancléřem jmenoval prezident Frank-Walter Steinmeier. Politik už dostává gratulace z celého světa.

Článek

Olaf Scholz pak v poledne složil ve Spolkovém sněmu kancléřský slib. Moc od své konzervativní předchůdkyně Angely Merkelové definitivně převzal odpoledne, kdy se oba politici setkali v kancléřství. Merkelová svému nástupci na slavnostní ceremonii popřála úspěch.

Pro Scholze hlasovalo 395 poslanců, což bylo více než 369 hlasů potřebných ke zvolení. Zároveň to ale bylo méně než 416 hlasů, které má ve Spolkovém sněmu nastupující vládní koalice. Tu vedle sociálních demokratů (SPD) tvoří Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP). Proti Scholzovi se postavilo 303 poslanců, šest hlasů bylo neplatných. Z výsledku, který oznámila předsedkyně Spolkového sněmu Bärbel Basová, ale nebylo patrné, kolik koaličních poslanců bylo přítomných.

Scholz po hlasování své zvolení přijal. „Přijímáte volbu, pane Scholzi?“, dotázala se Basová Scholze. „Ano,“ odpověděl nově zvolený kancléř.

Scholz poté odjel za prezidentem, který ho jmenoval do čela vlády. „Jménem Spolkové republiky Německo jmenuji podle článku 63 základního zákona Olafa Scholze spolkovým kancléřem,“ řekl Steinmeier. Tento krok od prezidenta vyžaduje základní zákon, což je obdoba ústavy. Před odchodem od prezidenta Scholz krátce jmenovací dekret ukázal na kamery.

Po polední prezident Steinmeier jmenoval i členy Scholzova kabinetu, tvoří ho 8 žen a 8 mužů. Vicekancléřem je spolupředseda Zelených Robert Habeck a ministrem financí se stal šéf liberálních svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner. Ministerstvo financí je díky právu veta považováno po kancléřském úřadu za druhý nejvyšší post v německé vládě.

„Nyní nesete odpovědnost za 83 milionů obyvatel Německa,“ prohlásil Steinmeier poté, co ministrům předal jmenovací dekrety. „Tento úkol přebíráte ve složité době,“ poznamenal s odkazem na pandemii nemoci covid-19. Dodal, že vláda má pro svou práci mandát od voličů a také většinu ve Spolkovém sněmu.

Středou tak po 16 letech končí éra kancléřky Merkelové, která byla v čele spolkové republiky první ženou a také prvním východním Němcem. Narodila se sice v Hamburku, vyrůstala ale ve východním Německu.

Scholz od svého zvolení kancléřem přijal již řadu gratulací. Pogratuloval mu také jeho volební sok Armin Laschet, který byl kancléřským kandidátem konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové. Unie ale v zářijových parlamentních volbách skončila těsně druhá za SPD, sestavování vlády se tak ujal Scholz.

„Dnešek s volbou kancléře je demokratickým završením intenzivního souboje. I když jsme bojovali o jiný výsledek, můžeme být šťastní, že v naší zemi je mezi demokraty tak vysoké uznání. To musíme ochraňovat,“ uvedl Laschet na twitteru.

Zahraničí se loučí s Merkelovou a vítá Scholze

Francouzský prezident Emmanuel Macron na twitteru poděkoval dosavadní německé kancléřce Angele Merkelové. Scholzovi vzkázal, že spolu napíší další kapitolu evropské historie.

„Děkuji ti, drahá Angelo, že jsi nikdy nezapomněla na lekce z historie, že jsi toho s námi a pro nás udělala tolik, abys posunula Evropu kupředu,“ uvedl Macron na svém twitterovém účtu. Tweet doplnil dvouminutovým videem se záběry z několika setkání obou lídrů od svého zvolení v roce 2017. Následně napsal vzkaz i pro nového kancléře.

„Drahý Olafe Scholzi, další kapitolu napíšeme společně. Po Francouze, pro Němce, pro Evropany. Uvidíme se v pátek!“ řekl francouzský státník. Oba vzkazy napsal v rodné francouzštině i v němčině. Scholz se v pátek vydá do Paříže na svou první oficiální návštěvu v nové roli.

Scholzovi již na sociálních sítích poblahopřál i belgický premiér Alexandr de Croo. „Historicky silné vztahy mezi Belgií a Německem jsou v dobrých rukou, abychom společně pracovali na inovativnější, solidárnější a udržitelnější Evropě. Těším se na další spolupráci,“ uvedl na twitteru.

Nizozemský premiér Mark Rutte prohlásil, že se těší na společnou spolupráci, a novému kancléři popřál mnoho úspěchů. Vyjádřil se rovněž ke konci Merkelové ve funkci. „Tím také končí 16leté kancléřství Angely Merkelové. Pro mě osobně to také znamená konec jedné éry. Nizozemsko i já sám jsme jí velmi vděční. Milá Angelo, vše nejlepší!“ uvedl premiér.

„Čína je připravena upevnit a prohloubit vzájemnou politickou důvěru, rozšířit kontakty a spolupráci s Německem v různých oblastech,“ citovala čínského prezidenta Si Ťin-pchinga státní tisková agentura Nová Čína a upřesnila, že hlava státu zaslala Olafovi osobní zprávu.

Rychlost, s jakou dnes přišla gratulace z Pekingu, kontrastuje s čínskou reakcí na zvolení amerického prezidenta Joea Bidena, poznamenala agentura AFP. Čínsko-německé vztahy byly podle AFP v posledních 16 letech, kdy v čele německého kabinetu stála Angela Merkelová, celkově dobré, na rozdíl například od vztahů Pekingu s Paříží nebo Londýnem.

Reklama

Související témata:

Doporučované