Hlavní obsah

Nepravděpodobná hvězda sociálních sítí v USA: Vnadná dívka z české pohádky

Foto: AAA Studio/YouTube

Ukázka z animovaného Kozího příběhu režiséra Jana Tománka z roku 2008.

Reklama

Český animovaný film Kozí příběh zažívá renesanci. Útržky z něj v posledních dnech zaplavily internet. Z kreslené postavy prsaté dívky se stala „královna twitteru“, kterou si zamilovala mladá generace, píší zahraniční média.

Článek

Kreslená postava z české animované pohádky začátkem léta ovládla internet. Jako smršť se začala šířit videa, ve kterých září hlavní ženská hrdinka filmu Kozí příběh – Pověsti Staré Prahy, dívka Máca s nepřehlédnutelným poprsím.

Z útržků z Kozího příběhu se staly populární memy i GIFy, které teď řada zahraničních uživatelů twitteru a tiktoku používá jako reakce v komentářích.

Trendu si povšimlo několik zahraničních médií, jejichž redakce se začaly ptát, co je ona poněkud absurdní postavička zač a proč se najednou stala hitem sociálních sítích.

„Proč je tato podivně vypadající kreslená postavička najednou všude?“ stojí v titulku článku na serveru Daily Dot. „Kdo je sakra Máca z Kozího příběhu a proč ovládla twitter?“ píše server The Tab, podle kterého se z hrdinky české pohádky v posledních dnech stala „královna twitteru“.

Co nenadálý zájem o český film z roku 2008 způsobilo, zůstává záhadou.

Daily Dot odhaduje, že obrovská popularita, kterou si postava Mácy na sociálních sítích získala, „pramení ze způsobu, jakými kombinuje směšně přehnanou sexualizaci s naprostým nedostatkem normálního sex-appealu“.

„Tohle není krásná žena. Je to podivně vypadající nízkorozpočtová karikatura s komicky naddimenzovanými přednostmi, která se objevuje v matoucích scénách, kde si do výstřihu ukládá věci jako zelí a hřebíky a před kamerou vrtí animovaným zadkem,“ vysvětluje si autorka textu Gavia Baker-Whitelaw.

Respektovaný The Hollywood Reporter dokonce fenomén kreslené postavičky zaujal natolik, že se rozhodl pořídit rozhovor s mužem, který ji vymyslel – režisérem Kozího příběhu Janem Tománkem.

Na otázku, kdy se Kozí příběh a jeho protagonistka Máca dostaly do obliby mladší generace, která na film pohlíží s ironickým odstupem, odpověděl: „Nevím. To se u nás v České republice neděje.“

„V Americe je to spíš taková móda na YouTube. Nějaký youtuber z něčeho udělá meme a ostatní se na té vlně vezou. Je to taková móda. Je to hezké, ale mě to nechává úplně chladným,“ dodal.

Kozí příběh coby první český 3D animovaný celovečerní film přilákal kdysi do kin rekordně velký počet diváků. Reakce, které od publika posbíral, ale byly poněkud rozpačité a na československé filmové databázi si film vysloužil pouhých 39 %.

Reklama

Související témata:

Doporučované