Hlavní obsah

Nestřílejte na Krym západními zbraněmi, varuje Moskva Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Americký raketový systém HIMARS umí zasáhnout cíl až na 480 km. Aby systém mohla v boji používat Ukrajina, byl jeho dosah snížen na 80 km.

Reklama

Dodávky raket dlouhého doletu Storm Shadow Ukrajině vnímá Moskva jako nepřátelský krok Britů. Stejný krok ale zvažují i USA. V jejich případě by šlo o raketový systém ATACMS.

Článek

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý obvinil Ukrajinu, že plánuje zaútočit na ruské území a okupovaný poloostrov Krym s pomocí západních raketových systémů. Informoval o tom web Moscow Times.

„Velení ukrajinských ozbrojených sil má v plánu zasáhnout raketami HIMARS a Storm Shadow ruské území, včetně Krymu,“ prohlásil Šojgu při setkání s ruskými veliteli.

Vzápětí Kyjev varoval s tím, že z ruské strany přijde rychlá a ničivá odplata. Moskva už dříve oznámila, že použití těchto systémů k útokům na cíle na ruském území bude vnímat jako přímé zapojení západních spojenců do války. Ruský odvetný útok by cílil na ukrajinská strategická velicí centra, deklaroval Šojgu.

Dodávky amerického raketového systému HIMARS a britských raket Storm Shadow Moskva hlasitě kritizovala. Hlavně dodání britských raket s dlouhým doletem neslo Rusko nelibě. Mají totiž schopnost pohodlně zasáhnout cíle na ruském území. „Tento krok vnímáme vůči nám jako velmi nepřátelský,“ reagovalo ruské ministerstvo zahraničí.

Velká Británie byla první zemí, která tyto zbraně Ukrajině poskytla. Spojené státy podmiňují svou pomoc tím, že jejich zbraně Kyjev nepoužije k útokům na ruské území, a tudíž se administrativa Joea Bidena zdráhala systémy s delším doletem raket na Ukrajinu poslat. V případě, že se k tomu odhodlá, půjde nejspíš o systém ATACMS.

Alternativou jsou drony

Ukrajina se snaží na ruské území útočit převážně drony. Představují levnější variantu. Jejich produkce není tak složitá a Ukrajina je dokáže vyrábět sama.

V posledních měsících se ukrajinské útoky na cíle na ruském území zintenzivnily. K poslednímu známému útoku došlo ve středu, kdy se v blízkosti vojenské základny poblíž Moskvy objevily tři drony, napsal web Ukrajinska pravda. Podle ruských zdrojů se podařilo všechny stroje zneškodnit a nedošlo k žádným obětem na životech.

Kyjev se k odpovědnosti za útoky drony ani jednou nepřihlásil.

Válka v mapách

Rusové pokračují ve snaze prolomit ukrajinskou obranu u Kupjansku v Charkovské oblasti a také u Avdijivky v Doněcké oblasti.

Reklama

Doporučované