Hlavní obsah

Netanjahu odmítl americký návrh směřující ke vzniku palestinského státu

Foto: photocosmos1, Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Napětí mezi Spojenými státy a Izraelem roste. Americký ministr zahraničí Antony Blinken jednal se Saúdskou Arábií, která je ochotna pomoci s obnovou zničeného Pásma Gazy, Izrael ale návrhy odmítá.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl americký návrh, který počítá s normalizací vztahů Izraele se Saúdskou Arábií výměnou za postupné směřování ke vzniku palestinského státu. Napsal to server zpravodajské televize NBC News, podle něhož to ukazuje na vzrůstající neshody mezi Netanjahuem a administrativou amerického prezidenta Joea Bidena, která už se tak připravuje na čas po odchodu nynějšího šéfa izraelské vlády.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý týden při jednání se Saúdskou Arábií a čtveřicí dalších arabských zemí získal podle zprávy, která se odvolává na vysoce postavené činitele americké vlády, několik příslibů. Země jsou ochotny pomoci s obnovou Pásma Gazy zničeného nynější válkou Izraele proti palestinskému radikálnímu a teroristickému hnutí Hamás a jsou také připraveny podpořit reformovanou palestinskou vládu v Gaze.

Saúdská Arábie navíc nabídla normalizaci vztahů s Izraelem, k níž už se před válkou schylovalo, výměnou za postupné směřování ke vzniku palestinského státu ze strany Tel Avivu. To ale Netanjahu odmítl s tím, že není připraven učinit dohodu, která by umožnila vznik palestinského státu. Netanjahu, jehož vláda je zčásti krajně pravicová, se nedávno nechal slyšet, že je hrdý, že vzniku palestinského státu zabránil.

Palestinský stát by měl podle představ palestinského vedení vzniknout v Gaze, na Západním břehu, který v rozporu s mezinárodním právem Izrael desítky let okupuje, a také ve východním Jeruzalémě, který Izrael anektoval.

Kvůli odporu Netanjahua k americkým plánům už podle NBC News Washington začíná uvažovat o období po skončení tohoto dlouholetého izraelského premiéra, za jehož vlády se loni 7. října Izrael stal terčem nejhoršího teroristického útoku ve své historii. Hamás a další palestinští ozbrojenci při něm zabili na 1200 lidí a dalších 240 unesli.

V odvetě Izrael zničil velkou část Gazy, kde kvůli tomu většina z 2,3 milionu Palestinců musela opustit své domovy. Kolem 24 000 jich přišlo o život.

Reklama

Doporučované