Hlavní obsah

Netanjahu pod tlakem. Kdo je zodpovědný za útok Hamásu a lze zachránit rukojmí?

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Snímek je ilustrační.

Reklama

Izraelská veřejnost je k rozšíření vojenské operace vůči Hamásu skeptická, mimo jiné v souvislosti s osvobozením rukojmí. A premiér Benjamin Netanjahu čelí nejen kvůli tomu četné kritice.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v posledních měsících netěší přízni veřejnosti. Na masivní demonstrace proti kontroverzní soudní reformě navázala veřejná kritika, která premiéra viní z odpovědnosti za události ze 7. října, kdy Hamás zahájil útok na Izreal.

Netanjahu si vysloužil veřejnou kritiku mimo jiné proto, že odmítl převzít odpovědnost za to, že nezabránil útoku. Izraelský vůdce zatím pouze prohlásil, že až válka skončí, budou všichni, včetně jeho samotného, odpovídat na „složité otázky“, píše server Politico.

Vrchní izraelští představitelé uvedli, že události, které vedly k útoku Hamásu, budou vyšetřeny, ale v současné době se země soustředí na samotný konflikt, píše agentura Reuters.

Kalhousová o Izraeli a dění v Pásmu Gazy

Izrael vstupuje do nové fáze války. „Stěžejním tématem je pro Izraelce osud rukojmí,“ říká pro Seznam Zprávy Irena Kalhousová z Herzlova centra izraelských studií na UK.

Izraelský premiér také v noci na neděli na sociální síti X obvinil tajné služby ze selhání, které vedlo k říjnovému útoku. Po široké kritice izraelských činitelů své vyjádření ze sítě X smazal a posléze se za výroky omluvil. Smazaný příspěvek však může odrážet právě snahu odvrátit jakoukoli osobní odpovědnost a zaměřit se na šéfy bezpečnostních složek.

V neděli proti Netanjahuovi vystoupil také jeden z předních izraelských byznysmenů Amnon Šašua, majitel společnosti Mobileye, která se zabývá vývojem autonomních vozidel. Ten vyzval k okamžitému odchodu premiéra a jeho vlády. Ta se podle něj provinila „selháním, nesouladem a nekompetentností“.

„Musíme snížit ztráty, a to rychle. Jediným řešením současné situace v Izraeli je výměna vlády, a to okamžitě,“ napsal Šašua v článku pro deník Calcalist.

Podle Šašuy se vláda v Izraeli více stará o své politické přežití než o „dobro země“ a bylo by ji možno nahradit bez vypsání nových voleb, vytvořením nové koalice v parlamentu.

Podle analýzy listu The Guardian se od Netanjahuovy strany Likud odklání stále více voličů, přičemž podle průzkumů čtyři z pěti lidí viní vládu z masakrů ze 7. října a více než polovina z nich chce, aby Netanjahu odstoupil.

Dlouhá válka

Po sobotním vyhlášení nové fáze operace, kdy Izrael přešel na pozemní útok podpořený silným bombardováním, se také stále více lidí obává o osud rukojmí, kterých Hamás drží přes dvě stovky.

Až polovina Izraelců pozemní operaci odmítá, jelikož po zesílení bojů se pravděpodobnost na záchranu rukojmí pravděpodobně sníží. Hamás sice v sobotu večer uvedl, že je ochoten okamžitě vyměnit židovské rukojmí zadržované jeho hnutím za všechny palestinské vězně v Izraeli, avšak zda opravdu probíhá vyjednávání, v tuto chvíli není známo.

Spojené státy také v neděli vyzvaly Izrael, aby důsledně rozlišoval mezi radikálním hnutím Hamás a palestinskými civilisty.

„My se domníváme, že každou hodinu, každý den této vojenské operace, by izraelská vláda měla přijmout všechna možná opatření, která má k dispozici, aby rozlišovala mezi Hamásem - teroristy, kteří jsou legitimními vojenskými cíli - a civilisty, kteří jimi nejsou,“ řekl bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan.

Reklama

Doporučované