Hlavní obsah

Izrael začal „novou fázi války“. Jde mu hlavně o rukojmí, říká analytička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Oren Ravid, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Izrael vstupuje do nové fáze války. „Stěžejním tématem je pro Izraelce osud rukojmí,“ říká pro Seznam Zprávy Irena Kalhousová z Herzlova centra izraelských studií na UK.

Článek

Vrchní představitelé Izraele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, na sobotní tiskové konferenci oznámili, že jejich země vstupuje do „nové fáze války“.

Podle premiéra je hlavním cílem pozemní operace zcela porazit nepřítele a zaručit si jako stát vlastní existenci. „Nynější pozemní operace v Pásmu Gazy je druhou fází války, válka uvnitř Pásma Gazy bude obtížná a dlouhá,“ uvedl Netanjahu.

Sobotní události v Pásmu Gazy

Izraelská armáda „rozšířila pozemní operace“ v Pásmu Gazy, v sobotu to potvrdil náčelník generálního štábu. Izrael také oznámil, že jeho síly zabily další velitele hnutí Hamás.

Ministr obrany Joav Galant dodal, že Izrael nemá zájem na rozšiřování války, ale je připraven na všech frontách. Izraelská armáda podle něj dnes tvrdě zaútočila proti pozicím Hamásu a její jednotky útočí ze vzduchu, ze země a z moře.

Otázky novinářů směřovaly rovněž k otázce rukojmí. „Máme dva cíle: tím nejvyšším je zcela eliminovat operační schopnosti Hamásu a druhým je přivést zpět rukojmí,“ uvedl Netanjahu. Podle vrchních představitelů Izraele má pozemní operace pomoci dostat rukojmí zpět domů.

Šéf Hamásu Jahjá Sinvár později v sobotu uvedl, že je ochoten okamžitě vyměnit židovské rukojmí zadržované jeho hnutím za všechny palestinské vězně v Izraeli.

Irena Kalhousová

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Irena Kalhousová.

  • Ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově, přednáší na Fakultě sociálních věd. Dříve působila v think-tancích jako analytička v Institute for National Security Studies v Tel Avivu, výzkumnice v Interdisciplinary Center v izraelské Herzliy, hlavní analytička v Pražském institutu bezpečnostních studií a vedoucí blízkovýchodního programu v Asociaci pro mezinárodní otázky.
  • Od roku 2008 působí jako analytička a členka programové rady Nadace Forum 2000. Specializuje se na Izrael, arabsko-izraelský konflikt a bezpečnost na Blízkém východě a vztahy zemí střední Evropy s Izraelem. Má doktorát z London School of Ecomomics and Political Science, magisterský titul z University of Cambridge a bakalářský titul získala na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Druhá fáze války

Útok Izraele se soustřeďuje především na severní část Pásma Gazy, kde se nachází město Gaza City. To však neznamená, že jih je zcela bez zásahu, protože Hamás má základny v celé Gaze, takže dochází i k omezenějším útokům na jižní část.

Podle Ireny Kalhousové, ředitelky Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově, chce Izrael zároveň povolit přísun další humanitární pomoci do jižní části Pásma Gazy, aby co největší množství civilistů odešlo ze severu. Je tedy zjevné, že hlavní operace Izraele směřuje na severní část Gazy.

„Stěžejní téma, které v tuto chvíli otřásá izraelskou společností, je však osud rukojmí,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Irena Kalhousová. „Ten tlak ze strany veřejnosti narůstá, z aktuálního průzkumu veřejného mínění vyplývá, že jen 49 % Izraelců podporuje velkou ofenzivu,“ dodává.

Dodržují Izrael a Hamás pravidla války?

Záběry z izraelských kibuců, kam vtrhli palestinští teroristé, i obrazy zkázy v Pásmu Gazy, na které v odvetě zaútočila izraelská armáda, znovu otevírají debatu o pravidlech ozbrojených konfliktů a nutnosti jejich dodržování.

Co jsou to pravidla války a dodržují je Izrael a Hamás? Připravili jsme seznam otázek a odpovědí.

Podle ní je důvod zřejmý: všem je jasné, že zachránit rukojmí po vypuknutí masivní válečné vřavy bude velmi obtížné. „V Izraeli se denně konají demonstrace, které tlačí na vládu, aby její prioritou bylo vyjednávání o propuštění rukojmí.“

Izraelská společnost k tomuto tématu zkrátka přistupuje velmi citlivě a vláda by to měla brát v potaz. „Ta operace určitě nebude považována za úspěšnou, nevrátí-li se zajatci domů,“ říká Kalhousová.

Situaci rovněž komplikuje fakt, že samotný Hamás nemá přehled o všech zajatcích, jelikož některé z nich mají v rukou jiné teroristické organizace.

Budoucnost Gazy

Jaké jsou cíle Izraele kromě zničení Hamásu a především – jak to bude v Gaze vypadat v případě úspěchu izraelské vojenské operace? Podle Ireny Kalhousové to je otázka, na kterou Izrael zatím nedal jasnou odpověď.

„Na jedné straně slyšíme, že výsledkem by měl být zcela nový systém a režim v Gaze. Jaký konkrétně však zatím není jasné. Ozývají se také hlasy, že by se měl Izrael od Gazy striktně oddělit, zatím ale není jasné jak,“ říká.

„Problém je ten, že jedna věc je mít plán na to, jak svrhnout Hamás, ale také je potřeba mít plán toho, co se bude dít potom,“ dodává.

I premiér Netanjahu na sobotní tiskové konferenci konstatoval, že „válka uvnitř Pásma Gazy bude obtížná a dlouhá“.

Reklama

Doporučované