Hlavní obsah

Netanjahu: Rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu neovlivní izraelské jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Benjamin Netanjahu, ilustrační fotografie.

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že jakékoli rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu neovlivní izraelské jednání. Tribunál vyšetřuje údajné zločiny spáchané v Gaze.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek řekl, že jakékoli rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (MTS), který vyšetřuje útoky Hamásu ze 7. října a izraelský vojenský útok na Gazu, neovlivní izraelské jednání, ale vytvoří nebezpečný precedens. Informovala o tom agentura Reuters.

„Pod mým vedením Izrael nikdy nepřijme žádný pokus Mezinárodního trestního soudu v Haagu podkopat jeho základní právo na obranu,“ uvedl Netanjahu v prohlášení na sociální síti Telegram. „I když rozhodnutí soudu v Haagu neovlivní izraelské akce, vytvoří nebezpečný precedens, který ohrozí vojáky a veřejné osobnosti, “ řekl.

Jedna z předních izraelských televizních zpravodajských stanic Channel 12 minulý týden uvedla, že Izrael čím dál víc znepokojuje možnost, že MTS vydá na Netanjahua a další nejvyšší představitele Izraele zatykače za porušení mezinárodního práva.

Hlavní žalobce MTS Karim Khan už v říjnu řekl, že soud má pravomoc nad všemi potenciálními válečnými zločiny spáchanými jak bojovníky Hamasu v Izraeli, tak Izraelci v Pásmu Gazy. Zatímco Izrael není členem MTS a neuznává jeho jurisdikci, Palestinská území byla jako členský stát přijata v roce 2015.

Khan řekl, že jeho tým aktivně vyšetřuje jakékoli zločiny údajně spáchané v Gaze a že ti, kteří porušují zákon, budou hnáni k odpovědnosti.

Mezinárodní trestní soud (ICC)

ICC vznikl v roce 2002 a je nezávislým orgánem, který není součástí OSN. Jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů ve světě. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Hamás zaútočil na izraelské vojenské základny a komunity 7. října minulého roku. Podle izraelských úřadů bylo během útoku zabito 1200 lidí a 253 bylo zajato jako rukojmí.

Izrael od té doby zahájil pozemní, vzdušnou a námořní ofenzivu v Gaze, která podle tamních úřadů zabila více než 34 000 Palestinců a zničila velkou část jejího území. Ofenziva, která nyní probíhá již sedmý měsíc, vyvolala humanitární krizi.

Reklama

Doporučované