Hlavní obsah

„Nezastaví nás.“ Kyjev vydá manuál pro případ jaderného útoku

Foto: Profimedia.cz

Ruská mezikontinentální balistická raketa RS-24 Jars.

Reklama

Ukrajinské úřady vypracovaly instrukce pro případ jaderného útoku. Obavy z vývoje vyvolává ruská inscenace anexe okupovaného ukrajinského území.

Článek

Podrobné pokyny pro občany v případě jaderného útoku plánuje v příštích dnech vydat ukrajinská bezpečnostní rada a distribuovat je mezi obyvatele. Oznámil to její tajemník Oleksij Danilov.

Má jít o akční plán pro případ, že by Rusko zaútočilo na Ukrajinu taktickými jadernými zbraněmi.

Danilov: I když NATO neodpoví, budeme se bránit dál

„Možnost, že Rusko použije jadernou zbraň, Ukrajinu před obranou jejího území nezastaví,“ deklaroval Danilov v rozhovoru pro Rádio Svoboda.

„Pokud světové společenství a státy NATO na takový troufalý útok neodpovědí (pokud k němu, nedej Bože, dojde), nebude to znamenat, že se nebude dál bránit. Nikdo nás nezastaví: ani Putin, ani jeho vojáci. Dokázali jsme to už mnohokrát,“ dodal tajemník bezpečnostní rady.

Reagoval tak na slova ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko „použije všechny dostupné prostředky“, aby bránilo „své území“. Putinovy výroky zazněly krátce před pseudoreferendy, která ruští okupanti zorganizovali na obsazených územích.

Rusko chystá anexi

Hlasovalo se v částech Chersonské a Záporožské oblasti, k nimž byly připojeny menší obsazené části dalších ukrajinských oblastí, a v samozvaných proruských útvarech – Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice.

Proruské úřady už uvedly, že všechny okupované regiony, ve kterých se hlasování konala, se vyslovily pro připojení k Rusku.

Obavy z jaderných zbraní

V posledních dnech se znovu objevily obavy, že by válka na Ukrajině mohla vyústit do nasazení jaderných nebo jiných ničivých zbraní ze strany Ruska. Expert Michal Smetana Seznam Zprávám řekl, jak velké toto riziko reálně je.

Západní země a Kyjev hlasování ani jeho výsledek neuznávají, je to podle nich propaganda a nelegální podvrh s cílem umožnit Moskvě připojit násilně obsazená území.

Očekává se, že Kreml v blízké době oznámí anexi okupovaných území a následně je bude považovat za svá podobně jako v případě okupovaného Krymu. Ruská Státní duma se má sejít v pondělí 3. října.

O možném ruském útoku jadernými zbraněmi mluvil také polský ministra zahraničních věcí Zbigniew Rau. „Putin vyhrožuje použitím atomové zbraně na ukrajinském území, ne (jaderným) útokem na NATO. To znamená, že by mělo NATO odpovědět konvenčním způsobem,“ řekl polský ministr v rozhovoru pro americkou televizi NBC News.

„Odpověď musí být devastující. A mám za to, že právě takový jasný signál NATO do Ruska právě vysílá,“ dodal Rau. Putin podle něj válku prohrává a ani mobilizace mu ji vyhrát nepomůže.

Reklama

Doporučované