Hlavní obsah

Nejznámější strom Británie někdo pokácel, policie zatkla chlapce

Foto: Shutterstock.com

Nejslavnější britský strom proslavilo natáčení Robina Hooda.

Reklama

aktualizováno •

300 let starý javor stál na stráži na římském Hadriánově valu na severu Anglie. Úřady mluví o „úmyslném pokácení“ a „vandalském činu“, uživatelé sociálních sítí o zločinu proti přírodě.

Článek

V noci na čtvrtek někdo pokácel zřejmě nejznámější strom v Británii. Jednalo se o javor, který rostl nedaleko Hadriánova valu - kamenného a hliněného hraničního opevnění vztyčeného asi před 1900 lety - aby střežilo nejvzdálenější severozápadní hranici Římské říše.

Strom, který byl stár přes 300 let, se stal celosvětově známým v 90. letech minulého století, když si „zahrál“ ve filmu Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Javoru se od té doby přezdívalo Strom Robina Hooda. A také „Sycamore Gap“. Před sedmi lety byl zvolen anglickým stromem roku.

Policie oznámila, že po incidentu zadržela 16letého chlapce. Podle britských médií s policií spolupracuje, další podrobnosti zatím nejsou známy.

„V tuto chvíli zůstává v policejní vazbě a pomáhá policistům s vyšetřováním,“ napsala northumbrijská policie na síti X a dodala, že „vyšetřování je stále ve velmi rané fázi“.

Pokácení stromu podle prohlášení šéfa místní policie Kevina Waringa „způsobilo hluboký šok, zármutek a zlobu v místní komunitě i mimo ni“.

„Je to neuvěřitelně smutný den. Strom byl ikonický, těšilo se z něj tolik lidí, kteří v této oblasti žijí, nebo ji navštívili,“ uvedl Waring. „Ten, kdo bude shledán odpovědným za tuto škodu - domníváme se, že šlo o akt úmyslného vandalismu - může očekávat rychlý a náležitý trest.“

Požádal také veřejnost o spolupráci: „Pokud jste viděli či slyšeli cokoli podezřelého, co by nás mohlo zajímat, dejte nám prosím vědět. Jakékoli informace - bez ohledu na to, jak malé, nebo bezvýznamné se vám mohou zdát, se mohou ukázat jako naprosto zásadní pro další vyšetřování.“

Strom patřil podle médií k nejfotografovanějším rostlinám v Británii a pořídit snímek jezdili do hrabství Northumberland na severovýchodě Anglie lidé ze širokého okolí.

Mezi nimi byla dnes i Alison Hawkinsonová z Liverpoolu. „Byl to opravdový šok,“ řekla stanici BBC o svém pocitu, když se od hlídače národního parku dozvěděla, co se s javorem stalo. Fotograf Ian Sproat zase řekl, že mu zničení stromu „mohlo utrhnout srdce“.

Reklama

Související témata:

Doporučované