Hlavní obsah

Ničivá daň změny klimatu v oceánech: Polovina světových korálů čelí bělení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: The Ocean Agency / Ocean Image Bank

Vybělený korál na fotkách vypadá krásně, ale vědci, kteří se potápějí, aby je prozkoumali, říkají, že zblízka je korál zřetelně nemocný.

Reklama

Koráli jsou důležitou součástí oceánského ekosystému – udržují pod hladinou život a umožňují rybolov, čímž nepřímo vytvářejí příjmy v hodnotě bilionů dolarů ročně. V důsledku klimatické změny ale čelí bělení, které je ničí.

Článek

Koráli po celém světě blednou a odumírají – nedávná rekordní vedra si v oceánech vybírají ničivou daň. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) vyvolala už čtvrté celosvětové masové bělení korálů.

K bělení dochází, když koráli propadnou stresu, protože voda, ve které žijí, je příliš horká. Koráli jsou přitom velmi důležitou součástí oceánského ekosystému – udržují pod hladinou život, umožňují rybolov, a nepřímo tak vytvářejí příjmy v hodnotě bilionů dolarů ročně.

NOAA potvrdil masivní stres po týdnech, kdy dostával zprávy od vědců z celého světa. Potápěči zkoumající útesy potvrzují, že i na pouhý pohled zblízka jsou koráli zřetelně nemocní a rozkládají se.

Vědci z USA, Austrálie, Keni a Brazílie sdělili zpravodajskému serveru BBC News, že cítí zděšení, a dokonce hněv, když vidí, jak jsou koráli, které milují, ohroženi nebo přímo zničeni teplými oceány.

První varovné signály se objevily loni v Karibiku, když koupající se rekreanti zjistili, že voda u pobřeží Floridy je teplá jako horká vana. A teplo se přesunulo i na jižní polokouli. Nyní postihlo více než polovinu světových korálů, včetně australského Velkého bariérového útesu a pobřeží v Tanzanii, na Mauriciu, v Brazílii, na tichomořských ostrovech a také v Rudém moři a Perském zálivu.

Reklama

Doporučované