Hlavní obsah

Teplotní stres. Velký bariérový útes zasáhla další vlna bělení

Foto: superjoseph, Shutterstock.com

Velký bariérový útes. Ilustrační snímek.

Reklama

Před rokem 2016 byly zazamenány jen dva případy bělení korálů na Velkém bariérovém útesu, od té doby se Austrálie s problémem potýká již popáté. Vědci viní především globální oteplování.

Článek

Velký bariérový útes při pobřeží Austrálie postihlo další masové bělení. S odkazem na místní úředníky to dnes uvedla BBC.

K bělení podle ekologů dochází tak, že koráli jsou vystaveni tepelnému stresu a vyloučí tak řasy, které jim dodávají barvu a život. Zatímco do roku 2016 byly zaznamenány pouze dva případy, za posledních osm let čelí lokalita zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO masivnímu bělení již popáté.

Nejzávažnější je situace zejména v jižní části útesu, kde silně vybělali koráli staří stovky let. Podle vědců je nezbytné urychleně přijmout opatření v oblasti klimatu, aby útes přežil.

Fotografie z roku 2021:

Roger Beeden, vedoucí vědecký pracovník Správy mořského parku Velkého bariérového útesu pro The Guardian uvedl, že za současný stav korálů může především globální oteplování, ale i klimatický jev El Niño. Podle něj v současné době stále probíhají průzkumy o závažnosti poškození, ale v minulosti útesy vykazovaly odolnost.

Velký bariérový útes – největší korálový systém na světě – je dlouhý asi 2300 km, má rozlohu větší než Itálie a tvoří ho asi 3000 jednotlivých útesů. Teploty oceánů po celém světě jsou již téměř rok nejvyšší v historii .

V červenci bude zasedat Výbor pro světové dědictví, který podle The Guardian rozhodne, zda by měl být útes zařazen na seznam ohrožených lokalit. Kromě dopadů klimatických změn se ochránci obávají i znečištění a sedimentů, které se do vod útesu dostávají.

Reklama

Doporučované