Hlavní obsah

Nizozemsko se připojí k USA a Německu. Ukrajině nabídne systém Patriot

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský premiér Mark Rutte se v Bílém domě setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Reklama

Nizozemský premiér Mark Rutte jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem o podpoře Ukrajině. Napadené zemi přislíbil systém Patriot, který dokáže s velkou mírou přesnosti zneškodnit vzdušné cíle.

Článek

Nizozemsko nabídne Ukrajině rakety systému protivzdušné obrany Patriot. Na dnešním setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě to podle agentury Reuters řekl nizozemský premiér Mark Rutte.

Podle agentury AP ale Rutte při krátkém vystoupení s Bidenem neupřesnil, zda Nizozemsko na Ukrajinu systém Patriot přímo pošle, pomůže s potřebným výcvikem ukrajinských vojáků, nebo poskytne jinou pomoc související s nasazením systému na Ukrajinu.

Nizozemsko se tak přidává ke Spojeným státům a Německu, které už dříve oznámily, že těmito systémy podpoří ukrajinskou protivzdušnou obranu. Ukrajina se už od konce loňského února brání ruské ozbrojené agresi.

„Myslím, že je důležité, abychom se připojili, a diskutoval jsem o tom dnes ráno také s německým kancléřem Olafem Scholzem,“ uvedl Rutte. Podle agentury ANP také řekl, že o věci už jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Biden poděkoval Ruttemu za podporu Ukrajině. Uvedl také, že se těší na jednání o posílení dodavatelského řetězce. Rutte rovněž připomněl, že se Nizozemsko rozhodlo vynaložit na podporu Ukrajiny další 2,5 miliardy eur, což jeho vláda oznámila již dříve.

Zprávy z bojiště

Rusko i Ukrajina zaznamenaly úspěchy v těch částech bojiště, kde se věnují útoku. Kyjevské síly ovládly důležitou pozici v Luhanské oblasti, ruské dál svírají Bachmut.

Podle Nizozemska bude Rutte s Bidenem jednat o další podpoře Ukrajiny „stejně jako o další spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti a posílení dvoustranných obchodních vztahů“.

Systémy Patriot mohou s velkou mírou přesnosti zneškodnit vzdušné cíle a disponují pokročilými senzory, které pomáhají s jejich identifikací.

Rusko útočí na cíle na Ukrajině raketami, naváděnými střelami i bezpilotními letouny, často íránské výroby. Snaží se ničit klíčovou energetickou infrastrukturu, kvůli čemuž jsou miliony lidí v napadené zemi často bez dodávek elektřiny, vody i tepla. Ruské rakety ale dopadají i na civilní objekty, jako jsou obytné domy. V sobotu při takovém útoku ve východoukrajinském Dnipru zemřelo více než 40 lidí.

Reklama

Doporučované