Hlavní obsah

Normalizace vztahů s Izraelem se přerušuje, uvedla Saúdská Arábie

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken po příletu do Rijádu 13. října, aby vytvořil tlak na Hamás.

Reklama

Saúdská Arábie se rozhodla přerušit rozhovory o možné normalizaci vztahů s Izraelem, důvodem jsou boje mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás.

Článek

Saúdská Arábie informovala americké představitele o faktu, že přerušuje rozhovory o normalizaci vztahů s Izraelem. Posílila by tak aliance proti Íránu, spojenci Hamásu.

Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na zdroj blízký vládě v Rijádu. Saúdská Arábie o rozhodnutí už informovala americké představitele. V zemi je dnes na návštěvě ministr zahraničí USA Antony Blinken.

Blinken na čtvrteční tiskové konferenci při návštěvě Tel Avivu uvedl, že jednání Izraele a Saúdské Arábie o možné normalizaci vztahů mohlo být jedním z důvodů, proč se Hamás rozhodl minulý týden zaútočit na židovský stát.

Reportér v Izraeli

Zvláštní zpravodaj Seznam Zpráv Jan Novák vyrazil do Izraele, aby zprostředkoval hrůzy, které tam teroristé z Hamásu napáchali.

Navázání diplomatických vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií by dramaticky proměnilo situaci na Blízkém východě, neboť by formálně svedlo dohromady dva hlavní partnery Spojených států, jejichž společným hlavním protivníkem na Blízkém východě je Írán, spojenec hnutí Hamás.

Normalizace vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií je jednou z priorit zahraniční politiky Bílého domu Joea Bidena. Blinken ji v červnu označil za „zájem americké národní bezpečnosti“.

Reklama

Doporučované