Hlavní obsah

Norská policie zadržela zběha od vagnerovců. Mohl by být klíčovým svědkem

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Andrej Medveděv během rozhovoru, který už dříve zveřejnil norský celostátní deník Dagbladet.

Reklama

Dezertéra Andreje Medveděva, který nedávno uprchl před Vagnerovou skupinou do Norska, zadržela skandinávská policie. Teď úřady zvažují jeho internaci v táboře pro cizince s ilegálním pobytem.

Článek

Bývalého velitele ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Andreje Medveděva, který nedávno uprchl do Norska, zadržela ve skandinávské zemi policie. Informovaly o tom v pondělí norská veřejnoprávní televize NRK i agentury Reuters a AFP. Podle Reuters se zatím nepodařilo získat vyjádření Medveděvova právníka.

„Dotyčný byl zadržen na základě imigračního zákona a zvažujeme jeho internaci v táboře pro cizince s ilegálním pobytem,“ sdělil AFP zástupce norské policie Jon Andreas Johansen. Policie nechtěla upřesnit důvody zadržení ani sdělovat další podrobnosti.

Šestadvacetiletý Medveděv překročil rusko-norskou hranici v noci z 12. na 13. ledna a zažádal ve skandinávské zemi o azyl. Podle jeho advokáta je připraven hovořit o svých zkušenostech z Vagnerovy skupiny s lidmi vyšetřujícími válečné zločiny.

Právě před vagnerovci totiž mladý muž uprchl. Ačkoli se k žoldákům, které řídí ruský byznysmen Jevgenij Prigožin, přidal dobrovolně poté, co se kvůli drobným zločinům dostal z vězení, proti jeho vůli mu prodloužili smlouvu.

S pomocí ostatních bojovníků se mu podařilo utéct a skryl se v Rusku, odkud v prosinci zveřejnil video, které odhalilo brutalitu Vagnerovy skupiny (více v přiloženém textu). Bylo jasné, že po tomto dál v zemi zůstat nemůže.

Připomeňte si

Video zachycuje otřesné praktiky žoldácké skupiny. Její zakladatel a blízký Putinův souputník Jevgenij Prigožin k násilí vzkázal, že by se záznam měl jmenovat „Pes si zasloužil psí smrt“. Později se od vraždy distancoval.

„Byl jsem ve velkém nebezpečí. Kdyby mě zajali, zabili by mě, nebo ještě hůř,“ prohlásil už minulý týden Medveděv v rozhovoru pro lidskoprávní skupinu Gulagu.net.

Podle jeho slov totiž žoldáci provozují speciální jednotku nazývanou Med, jejímž úkolem je právě vystopovat dezertéry a následně prosadit „spravedlnost“: sám tomu byl svědkem, když jeden z vagnerovců zavraždil dříve uprchlého Jevgenije Nužina.

Útěk do Norska

Medveděv se proto rozhodl uprchnout do Norska: přeběhl zamrzlou řeku Pasvik, zatímco ruští pohraničníci po něm stříleli a v patách měl jejich psy (podrobněji jsme psali zde).

Rusko-norská hranice je ale jedním z nejstřeženějších míst na světě: jde o místo, které odděluje Rusko od Severoatlantické aliance. Území lemují strážní věže vybavené světlomety a kolem pravidelně hlídkují ozbrojení strážci se psy. Mnoho expertů se proto domnívá, že muž hranici nemohl překročit bez cizí pomoci.

Medveděv je považován za potenciálně cenného svědka, který by mohl potvrdit brutalitu, s níž si zjevně vagnerovci na Ukrajině počínají.

Žoldáckou skupinu dostala do povědomí veřejnosti právě ruská invaze poté, co skupina naverbovala tisíce trestanců a poslala je na frontu podpořit ruskou invazi.

Reklama

Doporučované