Hlavní obsah

Nová taktika Rusů. Nejdřív vyšlou do vzduchu návnadu

Foto: Anelo, Shutterstock.com

Rusko ostřelovalo v noci na čtvrtek Ukrajinu podél celé frontové linie. Ilustrační snímek.

Reklama

Ve druhé vlně útoků se mohou ruské rakety a drony vyhnout místům, kde jim hrozí sestřelení.

Článek

Ruská armáda se snaží zefektivnit vzdušné údery proti Ukrajině. Útoky se stále častěji provádějí v noci a předchází jim letecký průzkum s použitím falešných cílů, které mají odhalit pozice ukrajinské protivzdušné obrany.

Při průzkumu se používají drony a balony. „Ukrajinská protivzdušná obrana je nucena na tyto pomyslné cíle aktivně reagovat a přitom demaskovat pozice svých systémů a střílet drahou munici, která je dlouhodobě nedostatková,“ napsal deník Moskovskij komsomolec s odvoláním na nejmenované ruské vojenské odborníky.

Ve druhé vlně útoku se tak nově vypuštěné drony a řízené střely mohou vyhnout místům, kde by jim hrozilo sestřelení. Díky tomu mohou úspěšněji zasáhnout stanovené cíle.

Kromě vojenských specialistů se moskevský deník odvolává také na slova vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Andrije Jermaka.

„Rusové poněkud změnili taktiku. Provádějí aktivní průzkum, používají falešné cíle,“ napsal Jermak na svém kanálu v síti Telegram. Dodal ovšem také, že ukrajinská protiletecká obrana si s většinou raket a dronů poradila.

V noci na čtvrtek Rusové útočili ze vzduchu na cíle v Poltavské, Dněpropetrovské, Záporožské, Lvovské, Mykolajivské, Čerkaské a Oděské oblasti. Údery taktického letectva byly podél celé bojové linie.

Reklama

Doporučované