Hlavní obsah

Nová zjištění mění celý příběh tragického výbuchu nemocnice v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ali Jadallah/Anadolu, Getty Images

Snímek škod po výbuchu v areálu nemocnice Al-Ahlí v Gaze.

Reklama

Hamás stále ničím nepodložil své tvrzení, že za výbuch v nemocnici Al-Ahlí je zodpovědný Izrael. Ten naopak poskytl řadu indicií ukazujících na raketu teroristů. Jedna z nich ale podle nových zjištění ukazuje něco úplně jiného.

Článek

Jedno z videí, kterým Izrael podporoval svá tvrzení, že za výbuch v nemocnici Al-Ahlí v Gaze, není zodpovědný a že jde o důsledek selhání rakety palestinského radikálního hnutí Islámský džihád, ve skutečnosti ukazuje raketu vypálenou z Izraele a s výbuchem v nemocnici pravděpodobně ani nesouvisí.

Zjištění vyplývá z analýzy záběrů incidentu z více uhlů, z nichž je evidentní, že údajná vadná raketa letí z opačného směru než baráž raket odpálených z blízkosti nemocnice na Izrael. Její výbuch se také odehrál o hodně dál od nemocnice, než se původně zdálo.

Na skutečnost už od minulého týdne upozorňují na sociálních sítích experti na zpravodajství z otevřených zdrojů (OSINT) a tento týden ji potvrdila i analýza amerického deníku New York Times (NYT).

Nová zjištění nijak nezpochybňují ostatní argumenty Izraele ani nevyvrací jeho verzi o vadné raketě vypálené z Gazy. Ukazují ale, že mediálně nejviditelnější „důkaz“, kterým Izrael podpíral svá tvrzení, byl ve skutečnosti něčím úplně jiným, než se tvrdilo.

„Naše zjištění neodpovídají na otázku, co způsobilo výbuch v nemocnici Al-Ahlí ani kdo je za něj zodpovědný. Tvrzení izraelských i amerických zpravodajských služeb, že na vině je selhání palestinské rakety, zůstává pořád pravděpodobným vysvětlením. Naše analýza nicméně zpochybňuje jeden z nejvíce publikovaných důkazů, kterým izraelští představitelé podkládali své stanovisko, což komplikuje jimi předkládaný přímočarý narativ,“ uvedl deník.

Budoucnost Gazy

Jasná vojenská převaha předurčuje Izrael k vítězství ve válce s Hamásem. Málokdo pochybuje o tom, že vůdci Hamásu přijdou o život. Zemřou ale i nevinní civilisté a nenávist hned tak nevymizí.

Než se pustíme do vysvětlení celého procesu, kterým se podařilo ke zjištěním dopracovat, alespoň v krátkosti připomeňme, co nadále nasvědčuje izraelské verzi příběhu - výbuchu rakety používané Islámským džihádem nebo Hamásem odpovídá zejména již poměrně dobře zmapovaný rozsah škod na nemocničním dvorku i záběry samotné exploze. Nadále také platí, že k výbuchu došlo jen asi minutu poté, co byla z Gazy vypálena baráž raket proti Izraeli.

Silným vodítkem je podle expertů i absence důkazů z Gazy. Pokud by výbuch na dvorku nemocnice 17. října způsobil izraelský útok, měly by po něm totiž téměř jistě zůstat fragmenty použité bomby, které by Hamás neváhal využít k potvrzení své verze.

„Když vyšetřuji místa, kde mělo dojít k válečným zločinům, nejdřív najdu a identifikuji části použité zbraně. To vám řekne, kdo a jak to udělal. Nikdy jsem neviděl, že by se na místě nenašly žádné fyzické důkazy o použití zbraně. Nikdy,“ napsal bývalý vyšetřovatel válečných zločinů OSN Marco Garlasco.

Dost už ale upozornění a připomínek. Pojďme se podívat na to, jak je možné, že se celý svět ve snaze zjistit, co se stalo, koukal špatným směrem.

Na začátku bylo následující video ukazující explozi rakety ve vzduchu a následný výbuch v areálu nemocnice. To jsou záběry, na které se odvolával Izrael a jehož části ukazoval vytištěné na papíře v rozhovorech se zahraničními médii mluvčí izraelské armády.

Video odvysílala či sdílela média po celém světě. Jako úvodní médium ho do článku o výbuchu v nemocnici vložily i Seznam Zprávy. Nabízelo se to, protože záběry pochází z živého přenosu televize Al-Džazíra, která na obrazovce promítala i aktuální místní čas, což významně usnadnilo ověřování videa.

I místo výbuchu bylo ověřené poměrně rychle. Přestože byla na místě už tma, je na videu dobře vidět specifická střecha nemocnice, na níž stojí rampy se solárními panely.

Celý svět tak sledoval video ukazující, jak cosi letí po obloze, exploduje a po několika sekundách následují dva výbuchy na zemi, z nichž jeden je přímo v areálu nemocnice. Kvůli úhlu, z jakého byly záběry pořízeny, se zdálo, že k výbuchu na obloze nedošlo daleko od výbuchů na zemi. Leckdo si jistě řekl, že by to musela být „až moc velká náhoda“, kdyby spolu záblesky na zemi a na obloze nesouvisely.

Foto: BBC, Seznam Zprávy

Mapa zdravotnických zařízení v Pásmu Gazy včetně nemocnice Al-Ahlí.

Izrael navíc tvrdil, že ten den nejprve Hamás vypálil salvu raket v 18:15 a o 44 minut později vypálil asi 10 raket Islámský džihád ze hřbitova za nemocnicí, přičemž k výbuchu nemocnice došlo podle časomíry Al-Džazíry v 18:59. To zase přispívalo k dojmu, že video skutečně ukazuje raketu odpálenou z Gazy.

Jak už jsme ale předestřeli, bylo tomu jinak. Raketa explodující ve vzduchu přicestovala směrem z Izraele a záblesk na obloze se odehrál nikoliv u nemocnice, ale nad hranicí Izraele s Gazou.

Jako první na to podle redaktora NYT upozornil twitterový účet Archie. Ke stejným závěrům následně došly i známější OSINT experti a účty jako například Oliver Alexander nebo GeoConfirmed a následně i samotný NYT, který video z Al-Džazíry srovnal s pěti dalšími potvrzenými videy z různých míst.

Celkový obrázek asi nejlépe vykreslují záběry z izraelské bezpečnostní kamery situované jižně od Tel Avivu (pravý spodní roh následujícího videa). Můžete na něm vidět nejprve baráž raket z Gazy začínající v 18:59:03.

V 18:59:22 dochází k neidentifikovanému výbuchu na zemi, načež z opačného směru vzlétá další ojedinělý projektil (o němž Izrael tvrdí, že ho vypálil Islámský džihád z Gazy), který v 18:59:38 exploduje na obloze.

V 18:59:44 dochází k dalšímu výbuchu na zemi, kterým je osudná exploze v nemocnici Al-Ahlí, přičemž se zdá, že výbuch na obloze a výbuch v nemocnici dělí značná vzdálenost.

Záběry incidentu z větší dálky a z jiného úhlu.Video: twitter/OAlexanderDK

NYT sestavil z tohoto a dalších potvrzených videí mapu zorných úhlů a z nich odhadl, že ojedinělá raketa explodovala „nejméně dvě míle“ od nemocnice Al-Ahlí nad hranicí Izraele s Gazou a byla odpálena z okolí izraelského města Nahal Oz. Deník také uvádí, že nebyl schopen identifikovat, o jaký typ projektilu se jednalo, ale o místě je známo, že se tam nachází stanoviště izraelského protivzdušného systému Iron Dome.

Izraelská armáda podle NYT uvedla, že v daném místě a čase Iron Dome nevypálil žádné střely.

Reklama

Doporučované