Hlavní obsah

Nové oblastní centrum bude místo Chersonu Heničesk, oznámilo Rusko

Foto: Stanislav Krupař, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kreml nadále pokládá Chersonskou oblast za součást Ruska. Ve stažení z pravého, západního břehu Dněpru včetně Chersonu nevidí nic ponižujícího, řekl v pátek Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Článek

Prozatímním oblastním centrem Ruskem okupované části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny se stal Heničesk, okresní město ležící na pobřeží Azovského moře. Oznámila to v sobotu agentura TASS s odvoláním na okupační úřady. Stalo se tak poté, co v pátek ukrajinští vojáci osvobodili Cherson, ležící na pravém, západním břehu řeky Dněpr poblíž jejího ústí do Černého moře.

„Prozatímním správním střediskem Chersonské oblasti je nyní Heničesk. Jsou tam soustředěny všechny hlavní úřady,“ uvedl mluvčí Rusy dosazené oblastní správy Alexandr Fomin.

„Vítězíme v bitvách, ale válka pokračuje,“ řekl v sobotu šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba na summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v kambodžském hlavním městě Phnompenhu.

Následky ruských útoků

Pokud budou ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu pokračovat, Kyjev by se mohl ocitnout zcela bez elektřiny. Znamenalo by to i přerušení dodávek vody a nefunkčnost kanalizace. Zásobování vodou, filtrace vody a odvádění odpadních vod z kyjevských bytů se totiž ve většině případů neobejde bez elektřiny.

Heničesk dobyly ruské jednotky 27. února, připomněl TASS. Město je známo svým přístavem a lázněmi. Před válkou zde podle dostupných údajů žilo asi 20 tisíc lidí.

Cherson, který je správním střediskem stejnojmenné oblasti, byl prvním velkým ukrajinským městem, dobytým ruskými jednotkami po vpádu na Ukrajinu z 24. února. Rusové jej okupovali od 2. března. Na podzim se ukrajinský region pokusili anektovat po narychlo uspořádaném lidovém hlasování, jehož výsledky svět neuznal, podobně jako v případě dalších ukrajinských území, která se ruský prezident Vladimir Putin pokusil připojit k Rusku.

Kreml nadále pokládá Chersonskou oblast za součást Ruska, uvedl v pátek Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Ve stažení z pravého, západního břehu Dněpru včetně Chersonu nevidí nic ponižujícího.

Reklama

Doporučované