Hlavní obsah

Nové záběry ukazují drama v Kapitolu. Proti výtržníkům stál i „Trumpovec“

Foto: Profimedia.cz

Policie zadržuje příznivce bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, kteří se shromáždili před Kapitolem.

Reklama

„Měli byste se stydět,“ říká jeden z republikánských poslanců výtržníkům, kteří se snažili proniknout na půdu amerického Kapitolu na nově zveřejněném videu.

Článek

U soudu s výtržníkem Damonem Beckleym, který se v lednu 2021 účastnil útoku na americký Kapitol, bylo jako důkaz předloženo video, které ukazuje napjatou situaci u vchodu do Sněmovny reprezentantů. Záběry se na základě žádosti americké stanice NBC News dostaly na veřejnost.

Na nově zveřejněných záběrech jsou vidět výtržníci, kteří přes rozbité prosklené dveře křičí urážky a vzteklá a nepravdivá tvrzení o volebních podvodech. Za dveřmi se proti nim staví dva republikánští členové Kongresu, včetně poslance Troye Nehlse z Texasu, který s výtržníky přes dveře komunikuje.

„Dělám u policie v Texasu už 30 let a takové lidi jsem nikdy neviděl,“ vynadal davu Nehls, který před nástupem do Kongresu působil jako policista v Houstonu. Téhož dne Nehls na sociálních sítích napsal, že „je hrdý na to, že mohl stát bok po boku s policií Kapitolu, která zabarikádovala vstup do naší posvátné sněmovny, a zároveň se snažil uklidnit situaci rozhovorem s protestujícími“. „To, čeho jsem byl svědkem, je ostuda. Jsme lepší než tohle. Násilí nikdy není řešením,“ napsal.

Americká média přitom připomínají, že Nehls, který je věrný Trumpův spojenec, byl mezi 147 republikány, kteří hlasovali proti potvrzení výsledků voleb 2020 a formálně tím popírali volební vítězství současného prezidenta Joea Bidena.

Za Nehlsem během výměny názorů stál tehdejší republikánský poslanec Markwayne Mullin, který je nyní senátorem, ten k davu ale na videu nepromluvil. Nehls a Mullin nakonec z místa odcházejí, policisté mezitím na dav, který se snaží prorazit hlavní dveře do sněmovny, míří střelnými zbraněmi.

Na videu je také zřetelně slyšet, jak výtržník Beckley říká: „Jel jsem čtrnáct hodin, abych se sem dostal, a stál jsem tři a půl hodiny v mrazu, abych zjistil, že Mike Pence je zasranej zrádce. A to jsem toho zasranýho frajera volil.“

Soudní proces s Beckleyem, kterého FBI zatkla necelé dva týdny po útoku na Kapitol, by měl vyvrcholit v únoru. Federální prokuratura pro něj žádá trest odnětí svobody v délce 37 měsíců. V sobotu to od útoku na Kapitol byly přesně tři roky, v souvislosti s tím americké úřady dosud obvinily téměř 1200 lidí.

Reklama

Doporučované