Hlavní obsah

Nový Zéland zpřísňuje vízová pravidla, migrace „neudržitelně“ narostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Migrace na Novém Zélandu dosáhla loni téměř rekordu poté, co byla po pandemii zavedena nová dočasná pracovní víza. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nový Zéland zpřísní vízová pravidla pro některé přistěhovalce. Koaliční vláda přistoupila k revizi imigračního systému, který podle ní vedl k „neudržitelné“ úrovni migrace. Snížit počet migrantů na polovinu chce i Austrálie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V loňském roce dosáhla čistá roční migrace na Novém Zélandu téměř rekordních hodnot, informuje zpravodajský server The Guardian. Do prosince roku 2023 přišlo více než 173 000 občanů jiných zemí, uvedl Stats NZ. Země proto chystá zpřísnění některých vízových pravidel.

Ministryně pro přistěhovalectví Erica Stanfordová v neděli oznámila, že nastanou změny u víz pro akreditované zaměstnavatele (AEWV) – hlavních dočasných pracovních víz. Tato povolení byla zavedena v polovině roku 2022 v reakci na pandemii covidu-19, aby pomohla doplnit nedostatek pracovních sil.

Vládní změny v systému mají zahrnovat zavedení požadavků na znalost angličtiny u nízkokvalifikovaných pracovních míst a stanovení minimální hranice kvalifikace a pracovních zkušeností pro většinu pracovních víz pro zaměstnavatele. Maximální délka nepřetržitého pobytu pro většinu nízkokvalifikovaných pracovních pozic bude snížena z pěti let na tři roky. Změny by měly nastat okamžitě.

Podle Stanfordové nová opatření zároveň sníží zranitelnost migrantů vůči vykořisťování.

Vláda dále zrušila plány na zařazení 11 pracovních pozic na zelený seznam – seznam vysoce kvalifikovaných pracovních pozic, které se na Novém Zélandu nedaří obsadit – včetně svářečů, montérů a soustružníků.

Sousední Austrálie, která rovněž zaznamenala velký nárůst migrace, uvedla, že v příštích dvou letech sníží počet migrantů na polovinu.

Reklama

Doporučované