Hlavní obsah

Novým premiérem Nového Zélandu bude exministr pro covid

Foto: Profimedia.cz

Končící novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a její nástupce Chris Hipkins.

Reklama

Vedení novozélandské vládnoucí Labouristické strany potvrdilo, že premiérku Jacindu Ardernovou nahradí ve funkci Chris Hipkins. V říjnu ho čekají parlamentní volby.

Článek

Charismatickou novozélandskou premiérku Jacindu Ardernovou, která ve čtvrtek překvapivě rezignovala, nahradí bývalý ministr pro boj s nemocí covid-19 Chris Hipkins. Vyplývá to z nedělního rozhodnutí vládnoucí Labouristické strany, která vybrala Hipkinse do svého čela.

Čtyřiačtyřicetiletý Hipkins neměl protikandidáta a potvrzení jeho volby bylo do značné míry formalitou, napsala agentura Reuters. Do premiérské funkce by měl oficiálně nastoupit ve středu.

Ardernová, která vedla novozélandskou vládu od roku 2017, minulý čtvrtek prohlásila, že už nemá dál sílu pokračovat.

Hipkins složil své předchůdkyni hned po svém zvolení poklonu. Označil ji za jednu z největších novozélandských premiérů a inspirací pro ženy a dívky na celém světě.

„Dala hlas těm, kteří byli často přehlíženi v dobách problémů, a cílevědomě dělala politiku jinak,“ řekl Hipkins.

Politik, kterého Novozélanďané přezdívají „Chippy“, si vybudoval reputaci v boji proti nemoci covid-19. V červenci 2020 byl jmenován ministrem zdravotnictví, později se stal ministrem zodpovědným za boj s covidem, kterým byl do poloviny minulého roku.

Agentura AP připomněla, že Hipkinse a jeho labouristy čekají za necelých devět měsíců parlamentní volby. V posledních průzkumech přitom zaostávají za opozičními konzervativci.

Reklama

Doporučované