Hlavní obsah

O přežití bojují i bez bomb. Lidé v Gaze v honu za jídlem prohrabují sutiny

Foto: Abed Zagout/Anadolu, Getty Images

Palestinky pečící chléb v nouzových podmínkách, 29. listopadu.

Reklama

Pouhý chleba je teď v Pásmu Gazy takřka nedosažitelný, varuje organizace Action Against Hunger. Většina pekáren prý musela zavřít kvůli nedostatku mouky. Dodávky s humanitární pomocí navíc zůstávají omezené.

Článek

Lidé ve městě Dajr al-Balah v centrální části Pásmu Gazy se prohrabují sutinami, které po sobě zanechalo ostřelování z tohoto týdne. Nepátrají jen po tělech svých blízkých, ale i po zásobách jídla a dalších základních potřebách, kterých se jim kvůli válce nedostává.

„Podívejte se na lidi okolo, tohle s vámi udělá hlad,“ okomentoval pro americkou stanici CNN zoufalý hon za potravou jeden z obyvatelů města.

Útok místní připisují izraelským jednotkám. Židovský stát zahájil ostřelování Pásma Gazy a následně i invazi ve snaze zlikvidovat teroristy z palestinské organizace Hamás, kteří 7. října zaútočili na Izrael.

Útok zasáhl kromě obytných budov i pekárnu, jednu z mála, které v obléhané enklávě stále fungují. „Upřímně řečeno, mělo by to být považováno za terorismus,“ vyzdvihl důležitost pekárny pro místní jeden z obyvatel palestinského města.

Chleba, který platí v Pásmu Gazy za jednu z klíčových potravin, se stává téměř nedosažitelným zbožím. Zhruba 130 pekáren muselo zavřít kvůli tenčícím se zásobám mouky, upozorňuje původem francouzská nezisková organizace Action Against Hunger.

Snímky z Pásma Gazy:

Dalších 600 tisíc lidí v Pásmu Gazy se má podle OSN kvůli rozšíření bojů na jih oblasti evakuovat. Spousta z nich už předtím prchala ze severu. Humanitární organizace varují, že Palestinci už prostě nemají kam jít.

„Naši kolegové to vidí a zažívají na vlastní kůži: V Gaze už prakticky nejsou žádné potraviny,“ varovala podle serveru The New Arab regionální pracovnice zmíněné organizace Chiara Saccardiová.

Izrael radí utéct, není ale kam

Dajr al-Balah čelí stále intenzivnějšímu ostřelování. Lidé, kteří jej chtějí opustit, ale stejně jako Gazané z dalších oblastí naráží na zásadní problém – nemají kam utéct. Hrozba smrti, způsobená ostřelováním nebo vyhladověním, je prý provází všude.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ještě před vypršením dočasného příměří prohlásil, že Izrael „bude bojovat až do konce“.

Během pátku spustila izraelská armáda sérii vzdušných útoků, jejichž terčem se stala jižní část Pásma Gazy, kam se měla evakuovat značná část civilistů ze severu, kde se bojovalo v první fázi války. Tím si vysloužila kritiku ze strany Palestinců i lidskoprávních organizací a dostala se pod tlak ze strany Spojených států.

Ve snaze předejít dalším civilním obětem Izrael přišel s novou strategií. Pro Palestince žijící na jihu Gazy připravil letáky vyzývající k evakuaci. Jejich součástí je mapa Gazy rozdělené do stovek malých očíslovaných zón, které jim mají pomoci najít bezpečnou cestu ven z oblasti aktivních bojů.

Ani tím ovšem kritice nepředešel. „Evakuační nařízení nutí obyvatelstvo koncentrovat se na necelé třetině území Pásma Gazy,“ vymezil se proti snahám Izraele šéf Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Philippe Lazzarini.

Zdůraznil, že „žádné místo v Gaze není bezpečné, ať už na jihu, nebo na jihozápadě, ať už v Rafáhu, nebo v kterékoli jednostranně nazývané ‚bezpečné zóně“.

Izraelští představitelé opakují, že armáda bere během operace v Gaze na civilisty maximální ohledy. Část potíží plyne z toho, že Hamás svá zařízení umisťuje i v blízkosti klíčové infrastruktury a v obytných čtvrtích. Poměr civilních obětí vůči zabitým ozbrojencům a teroristům Izrael považuje za přijatelný.

Zprávy z bojiště: Gaza

Po několika dnech od ukončení příměří to v Pásmu Gazy vypadá, že se Izrael skutečně plnou silou zaměřil i na jižní část.

S jeho slovy souzní i obyvatelé Gazy, se kterými mluvili novináři katarské televize Al-Džazíra. „V Gaze nejsou žádné bezpečné oblasti. To mám spát se svými dětmi na dešti na označeném bezpečném místě?“ uvádí například Rafik al-Rekeb, který se od začátku války přesouval do „bezpečí“ již několikrát.

V oblastech, které Izrael označil za bezpečné, podle něj chybí i tak základní potřeby, jako jsou například stany.

Palestinci si také stěžují na to, že mapy, které Izrael zveřejnil, jsou nepřesné a matoucí. Upozorňují, že na letácích je pouze část informací, druhá se nachází na odkazu, na který se dá prokliknout po naskenování QR kódu.

Mnozí lidé ovšem nemají smartphony, které by jim to umožnily, a k úplným informacím se proto nemohou dostat. Velká část obyvatel Pásma Gazy navíc kvůli blokádě nemá přístup k elektřině a internetu.

Podle stanice BBC je závažným nedostatkem izraelských plánů také fakt, že obyvatelé Gazy nemají záruku, že budou po dobu evakuace v bezpečí.

Izrael v pondělí lidem ze severu a středu města Chán Júnis nařídil, aby se okamžitě evakuovali. Na sociálních sítích zveřejnil mapu, která je navádí do tří už teď přelidněných oblastí na jihu a západě.

Hned v úterý přitom izraelská armáda oznámila, že její jednotky již vnikly do města a odejít z něj není bezpečné. „Neodcházejte. Vycházet ven je nebezpečné. Varovali jsme vás,“ vzkázala v dalším letáčku obyvatelům Chán Júnis.

Utéct z Pásma Gazy nadále zůstává nemožné. Uzavřené jsou hraniční přechody s Izraelem i Egyptem.

Reklama

Doporučované