Hlavní obsah

Dva mrtví civilisté na jednoho příslušníka Hamásu. Pozitivní, říká Izrael

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Izraelský letecký úder na Gazu.

Reklama

Podle izraelských odhadů jsou na každého mrtvého bojovníka Hamásu zabiti dva civilisté. Mluvčí armády uvedl, že čísla jsou velice pozitivní, ve světě až unikátní. Doposud v Pásmu Gazy zemřelo více než 15 000 lidí.

Článek

Izraelská armáda odhaduje, že na každého zabitého bojovníka Hamásu zemřeli dva palestinští civilisté, informuje agentura AFP s odvoláním na nedávný brífink armády.

Reportérům CNN čísla potvrdil mluvčí armády Jonathan Conricus s tím, že tento poměr považuje za úspěch. „Pokud srovnáte tato čísla s obdobnými čísly v jakémkoliv jiném konfliktu v civilním prostředí mezi armádou a teroristickou organizací, která používá civilisty jako lidské štíty, zjistíte, že tato čísla jsou obrovsky pozitivní a ve světě možná i unikátní,“ řekl.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant na sobotní tiskové konferenci sdělil novinářům, že armáda zabila „tisíce teroristů“. Nejmenovaný představitel armády pro AFP řekl, že odhadovaný počet zabitých bojovníků Hamásu je asi 5000, armáda ale oficiální čísla nezveřejnila.

Izraelské útoky si od 7. října v Pásmu Gazy vyžádaly více než 15 000 lidských životů. Po skončení příměří v pátek 1. prosince se Gaza vrátila pod masivní útok izraelských raket. Bombardování se na začátku soustředilo na severní část Pásma Gazy, odkud bylo na jih evakuováno více než milion Palestinců. Nyní se ale Izrael rozhodl bombardovat i jižní část Pásma a Palestince opět vyzval k evakuaci. Těm už ale nezbývá moc míst, kam jít, píše web Al-Džazíra.

Americká diplomatka Barbara Leafová soudí, že aktuální odhady obětí nejsou příliš spolehlivé. „Je pro nás těžké zhodnotit, jaký je počet obětí. Myslíme, že ta čísla jsou velmi vysoká a mohou být i vyšší, než se uvádí. Budeme vědět, jakmile se utiší zbraně,“ popsala Leafová.

Reklama

Doporučované