Hlavní obsah

Obrazem: Kim ukázal Šojguovi výkvět severokorejské vojenské techniky

Bez komentáře: Vůdce KLDR Kim Čong-un představil ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi nejnovější severokorejské zbraně.Video: AP

 

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vzal ruského ministra obrany Sergeje Šojgua na výstavu zbraní, kde mu ukázal nejnovější kousky. Na snímcích lze vidět mezikontinentální střelu Hwasong-18 nebo nové drony.

Článek

Američané už dlouho podezírají Severní Koreu, že podporuje Rusko v jeho tažení proti Ukrajině a dodává mu zbraně (více zde). Pchjongjang i Moskva to odmítají, nicméně nové snímky zveřejněné severokorejskou státní agenturou KCNA toto tvrzení lehce nahlodávají.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na nich provází ruského ministra obrany Sergeje Šojgua výstavou nejnovější vojenské techniky v arzenálu KLDR.

Kim při rozhovoru s ministrem - který je mimochodem v zemi jako jeden z prvních zahraničních politiků od pandemie covidu-19 - živě gestikuluje. Procházejí se přitom podél řady velkých balistických střel umístěných na odpalovacích vozech.

Snímky ukazují například mezikontinentální balistické střely Hwasong-17 nebo Hwasong-18. Druhou jmenovanou přitom Severokorejci otestovali teprve nedávno.

Raketa Hwasong-18 využívá na rozdíl od předchozích modelů tuhé palivo, což znamená, že je v podstatě kdykoli připravena k odpálení, protože se do ní palivo před použitím nemusí načerpat.

Čína a jaderné zbraně

Čína dlouho vedla v oblasti jaderných zbraní konzervativní politiku, to se ale změnilo:

Odborníky ale zaujaly nové bezpilotní letouny, které tvarem připomínají americké drony Reaper a Global Hawk, píše server NKNEWS, který monitoruje dění v Severní Koreji.

Přehlídka podle nich ukázala, že země pokročila se svým programem vývoje pokročilejších bezpilotních letounů navzdory rezolucím a sankcím Rady bezpečnosti OSN. Jestli jsou drony připravené k nasazení v terénu, se ale na základě snímků nedá určit.

Není jasné, kdy Pchjongjang začal s vývojem nových dronů, ale jejich odhalení přichází zhruba dva a půl roku po stranickém sjezdu v lednu 2021, kde Kim nařídil armádě vyrobit „bezpilotní údernou techniku“ a „průzkumné bezpilotní letouny“ s doletem až 500 kilometrů.

Na jednom ze snímků agentury KCNA je pak vidět letopočet 2023 a jeho první číslice je napsána ve stylu písmene „Z“. Toto označení používají ruské jednotky na Ukrajině.

Kim a Šojgu v Pchjongjangu spolu diskutovali „o vojenských otázkách i regionální a mezinárodní bezpečnosti“, jak napsala KCNA. Jaké vojenské záležitosti řešili, už ale severokorejská agentura neupřesnila.

Ruský ministr obrany s delegací přicestoval do Severní Koreje v rámci oslav 70. výročí uzavření příměří mezi oběma korejskými státy. Pchjongjang a Soul ale formálně zůstávají ve válce, protože mírovou smlouvu nikdy nedojednaly.

Kim během návštěvy připomněl, že Sovětský svaz Severní Koreji pomohl ve válce z počátku 50. let porazit Jižní Koreu. Jeho země za to prý Moskvě zůstává vděčná. Rusko je i po rozpadu východního bloku vedle Číny klíčovým spojencem režimu dynastie Kimů.

Reklama

Doporučované