Hlavní obsah

Od USA potřebujeme dalekonosné zbraně a protivzdušnou obranu, říká Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

„Tahle pomoc posílí ukrajinskou armádu a vyšle jasný signál Kremlu,“ řekl prezident napadené země.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident Zelenskyj uvítal vojenskou pomoc USA pro Ukrajinu. Očekává ruský útok na Časiv Jar, ale věří v jeho odražení s pomocí nových zbraní. Doufám, že zbraně dorazí brzy a útok odrazíme, uvedl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajina nyní podle prezidenta Volodymyra Zelenského k obraně proti ruské invazi od Spojených států potřebuje především zbraně dalekého dosahu a protivzdušnou obranu. Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu po několika měsících odkladů de facto schválila další vojenskou pomoc pro Kyjev, Senát i prezident Joe Biden již avizovali, že příslušný zákon podpoří.

Zelenskyj v neděli v rozhovoru pro pořad Meet the Press stanice NBC kongresmanům opět poděkoval a zdůraznil, že USA podle něj nefinancují válku, ale pomáhají bránit svobodu a demokracii.

„Je to samozřejmě podpora od amerického lidu. Politická rozhodnutí závisí na veřejném mínění. Tahle pomoc posílí ukrajinskou armádu a vyšle jasný signál Kremlu,“ řekl prezident napadené země.

Zelenskyj uznal, že ukrajinští obránci se v posledních týdnech a měsících potýkají s problémy kvůli nedostatku munice i vojáků. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nedělní analýze uvedl, že Rusko by mohlo nadcházející týdny, než dorazí americká pomoc v hodnotě desítek miliard dolarů, využít a pokusit se na Ukrajině postoupit k operačně významným cílům, například k městu Časiv Jar.

Čeho se snaží Ukrajina dosáhnout údery na rafinerie?

Ukrajinské bezpilotní kamikaze drony s dlouhým doletem pronikají nad ruské území stále častěji a hlouběji. Jejich hlavním cílem se v letošním roce staly ropné rafinerie. Ovšem jiné součásti ropného průmyslu nikoliv. Proč? Tomu se věnujeme v detailní analýze.

„(Moskva) očekává, že Časiv Jar obsadí do 9. května… ukrajinským obráncům tam chybí vybavení, musí se potýkat s ruskými průzkumnými drony, které navádějí dělostřelectvo. Doufám, že zbraně dorazí brzy a útok odrazíme,“ uvedl Zelenskyj, který tento týden vojáky bojující na frontě Doněcké oblasti nedaleko Časiv Jaru navštívil.

Rusko chce podle Zelenského být začátkem léta připravené na zahájení rozsáhlé ofenzivy, a připravit se proto musí i Ukrajina.

„Připravujeme se, vojáci absolvují výcvik, čekají na zbraňové systémy. Chceme, aby naše brigády byly plně vybavené. Potřebujeme tuto (americkou pomoc) co nejdříve…civilizovaný svět poskytuje jen munici, je to Ukrajina, která na frontové linie posílá své syny a dcery a ukazuje všem ostatním skutečnou cenu,“ dodal ukrajinský prezident.

Jak se válka propisuje do ukrajinské kultury

Seznam Zprávy hovořily s řadou umělců z Ukrajiny. Popisují nová témata i symboly, které do jejich tvorby vnesla válka. A také to, že „díky“ konfliktu dostala země možnost vyprávět svůj příběh samostatně – bez Ruska.

Americký Senát by podle Reuters měl o pomoci Ukrajině předběžně hlasovat v úterý a zcela ji schválit do konce příštího týdne. Biden Senát v sobotu vyzval k co nejrychlejšímu přijetí zákona, aby jej sám mohl obratem podepsat. Kdy se Ukrajině s americkou pomocí podaří zvrátit vývoj na bojišti, Zelenskyj dnes nechtěl odhadovat. Stejně tak jasně neodpověděl na dotaz, zda bude Kyjev potřebovat stejný objem vojenské podpory i v příštím roce.

Reklama

Doporučované