Hlavní obsah

Oklamali Ukrajinci nepřítele? Záběry ukazují, jak ruský dron plýtvá municí

Bez komentáře: Záběry z útoku na vojenské letiště u ukrajinského města Kryvyj Rih.Video: twitter/Osinttechnical

 

Reklama

Vojenské letiště u ukrajinského města Kryvyj Rih se opět stalo terčem ruského dronového útoku. Bezpilotní stroj zasáhl bitevník Su-25, pravděpodobně však šlo o návnadu.

Článek

Ukrajinská armáda prakticky od počátku invaze vytváří atrapy zbraní ke zmatení nepřítele. Na frontě se objevují nafukovací návnady tanků nebo třeba dřevěné napodobeniny, které jsou často nerozpoznatelné od originálních.

Ruské drony takové atrapy lokalizují a můžou je považovat za skutečné zbraně, a tak se okupanti rozhodnou je zničit. Vyplýtvají tak ale munici, které je v posledních měsících ve válce nedostatek.

Na videu zveřejněném investigativním účtem OSINTtechnical, který spravuje americký think tank CNA, je vidět, jak se ruský dron Lancet blíží k ukrajinskému stroji Suchoj Su-25 a následně dojde k explozi. Záběry údajně pocházejí z letecké základny u středoukrajinského města Kryvyj Rih vzdáleného 65 kilometrů od frontové linie.

Podle správce účtu a dalších vojenských analytiků ale Rusové zasáhli velmi zdařilou napodobeninu stroje. Upozorňují na jiné umístění motorů oproti originálnímu letounu. Záběry ale nelze kvůli probíhajícím bojům nezávisle ověřit.

Umístěním návnady ukrajinská armáda pravděpodobně reagovala na útok z letošního září, kdy ruský dron zasáhl skutečnou stíhačku MiG-29. Útok tehdy potvrdili i dobrovolníci z účtu GeoConfirmed, kteří lokalizují místa bojů během ruské agrese na Ukrajině a spolupracují i s respektovaným investigativním serverem Bellingcat.

Analýza

Ukrajina by na tom měla být v obraně své kritické infrastruktury před ruskými útoky lépe než loni. Experti ale upozorňují, že výhody v podobě zkušeností a nových zbraní může smazat jeden zcela neprůhledný faktor – munice.

Reklama

Doporučované